Снимка: архив, Булфото

Задължителната за ЕС система за верификация на лекарствата работи от днес, отлагането й ще доведе до санкции за България, заяви пред БТА проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Още по темата

Целта на системата е предпазване на пациентите от фалшиви лекарства. Друг ефект, очакван от проф. Гетов, е спиране на "куфарната търговия" и преопаковане на лекарства, купени от страни извън ЕС. След няколко години система за верификация ще има и за медицинските изделия.

Според новите правила, производителите са задължени да поставят двуизмерен баркод и средство срещу подправяне върху опаковките на лекарства, отпускани по лекарско предписание. 

Задължение към аптеките и болниците е да проверяват автентичността на лекарствата, преди да ги дадат на пациентите. Новото изискване важи и за продаването на лекарства онлайн.

Лекарствените средства, произведени до днес и без знак за безопасност, могат да останат на пазара до изтичане на срока им на годност.

За изпълнението на новата европейска наредба аптекарите ще трябва да инвестират в нов софтуер. Някои от фармацевтите обаче се притесняват, че служителите им няма да се справят с новия софтуер и сложиха  жълти жилетки в знак на протест.

Европейската агенция по лекарствата и Европейската комисия отвориха 6-месечна обществена консултация за замяна на кратката характеристика на продукта и хартиената листовка с електронна продуктова информация.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase