Снимка: bTV

Наводнение заплашва Катуница. Вчера в селото беше обявено частично бедствено положение, след като дигата, укрепваща р. Чая се пропука.

Причината за напукването на дигата е нерегламентираният добив на пясък и чакъл, който е изместил коритото на реката и е причинил пропукването на подпорната стена. Жителите на Катуница се страхуват, че р. Чая ще залее селото и ужасът от голямото наводнение преди 50 години ще се повтори отново.

Пред bTV зам.-кметът на община Садово Димитър Здравков обясни, че реката трябва се отбие и стената да се подпре, за да се предотврати евентуалното скъсване на дигата и заливането на селото. Очаква се до края на деня да бъде изсипан трошен камък и железобетон. Здравков изразява реалните опасения, че при висока вълна реката може много лесно да залее цялото село, а водите да достигнат до църквата.

По повод незаконния добив на инертни материали многократно са били подавани сигнали. Извършител обаче така и не е установен от проверяващите органи и наказани няма. Здравков обясни още, че в продължение на 6 години не е намерена институция, която да отиде на място и да установи нарушението.

Вчера стана ясно, че участък от близо 80 метра от бетонното ограждение на р. Чая е поддало заради изгребването на баластра. Проблемът към момента е, че не е ясно коя институция е собственик на подпорната стена. “Байсейнова дирекция” и “Напоителни системи” обясняват, че съоръжението не е тяхно.

Заради голямата опасност от наводнението днес министърът на околната среда и водите Нено Димов ще посети село Катуница и ще провери състоянието на предпазната дига, съобщават от пресцентъра на министерството.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase