Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Д-р Иван Димитров, който стана известен след като застреля Жоро Джевизов - Плъха от "Столипиново", ще отговаря пред съда за убийство и незаконно оръжие и патрони, съобщава "24 часа".За първото престъпление законът предвижда до 5 г. затвор, а за второто - от 2 до 8 години.

Още по темата

На 1 март 2018 г. Жоро Плъха, който е от ромски произход, се вмъква в двора на къщата на Димитров, за да краде. Там, обаче бил самият доктор, докато съпругата му и невръстните му деца били при родителите й в с. Крумово.

Около 1.30 през нощта, Димитров забелязва, че лампата в гаража свети. Помислил, че е забравил да я загиси и решил да го направи на сутринта, докато не вижда след малко, че в помещението вече е тъмно. Така решава да провери какво се случва.

Взел пистолет "Валтер", за който не притежавал  разрешително и видял как апашът от "Столипиново" вече приготвял различни предмети, които да изнесе с найлонови торби.

Плъха го замерил с 12-сантиметров нож и метална рекламна табела, с което му причинил рана в крака и отток на ръката. Медикът пък стрелял, улучвайки го в гърдите. Плъха пробягал около 110 метра, скрил се до автомобил, където бил и намерен мъртъв на следващата сутрин.

Именно за това от прокуратурата смятат, че убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана. От обвинението сочат и, че лекарят се опитал да прикрие следите, хвърляйки оръжието в контейнер за боклук.

След като разбрал, че апашът е починал, се обадил на приятел и го помолил да дойде в дома му, а оръжието и до днес не е намерено. докторът също така помолил съседите си да изтрият записи от камерите си, монтирани по къщите им, но някои от тях все пак предоставили уличаващи видеа на органите на реда.

Така докторът бива заловен и задържан за разпит. След случилото се хиляди негови съграждани поискаха Димитров да бъде освободен, защото е защитавал семейството си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase