Снимка: Bulgaria ON AIR

Жителите на селата Бели бряг и Трояново трябва да бъдат изселени, за да се разширят рудниците на "Мини Марица-изток''. Хората от двете села обаче са недоволни от паричните компенсации и настояват дружеството да им изплати справедливи обезщетения за имотите им в региона, предаде Bulgaria ON AIR.

От 200 къщи в село Бели бряг са останали само двайсеттина неизкупени имота. Хората настояват да бъдат обезщетени по обективни критерии, а не по пазарните цени, които им определят от "Мини Марица-изток".

Жители на Бели бряг излязоха на протест пред парламента тази сутрин. Хората са категорични, че оценките, по които се изплащат имотите, не могат по никакъв начин да финансират започването на нов живот на друго място.

"Искаме реално обезщетение за нашите имоти, за да можем да си възстановим живота на ново място. Нашето село трябва да бъде изселено. Селото умира бавно и за жителите, които сме останали там, е почти невъзможно да се живее. Надяваме се да бъдем чути, да се вземе решение и да има повече яснота", коментира един от протестиращите пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Събралите се пред парламента хора раздават листовки на депутатите и ги запознават с проблема на Бели бряг. Същото е положението и в Трояново, но представители на селото на протеста липсваха.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase