Снимка: архив Reuters

Стартира чаканото от мнозина нисколихвено кредитиране за енергийна ефективност на еднофамилните къщи. Фондовете за градско развитие обявиха, че набират проекти предложения в страната.

За първи път след панелките и обществени сгради финансиране ще има и за къщи. Разликата е, че безвъзмездно получаване на пари няма да има. Без да обявяват конкретни лихвени проценти, и от двата фонда твърдят, че условията ще бъдат по-добри от стандартните потребителски кредити на банковите институции, пише "Монитор".

Европейските пари идват от оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР), а се предоставят от "Фонд за устойчиви градове" (ФУГ), "Регионален фонд за градско развитие" (РФГР) и две банки.

Още по темата

В Южна България ще се финансират собственици на жилища в сгради до 6 апартамента. Ще отпускат средства за изолация, смяна на дограми, климатични и технически инсталации, локално отопление, газоснабдяване, както и конструктивно укрепване. Включени ще бъдат и ремонт на покрив, стени, стълбищни клетки и площадки, коридори, асансьори и др., но в случай че се постигат енергийни спестявания за сградата от повече от 60%.

В кредита може да бъдат включени и обследвания за енергийна ефективност и конструктивни обследвания на сградите, инсталации за производство на енергия от възобновяеми източници, ако това е технически възможно и икономически целесъобразно, според критериите на "Фонд за устойчиви градове" (ФУГ) за регионите София и Южна България.

Жилищните сгради трябва да са проектирани преди 1999 г.

Инвестицията следва да постигне клас "С" за енергийно потребление. Проекти с основно обновяване могат да се финансират, когато се предвижда намаление на енергийното потребление с над 60%.

Собственият принос на кандидата в проект за енергийна ефективност на еднофамилни жилищни сгради е минимум 15% от стойността на проекта. Допустимо е самоучастието да бъде намалено по преценка на ФУГ. Минималният срок за погасяване е една година, а максимумът е 15 години. Гратисният период за главницата по финансирането е 3 години.

Общата сума евросубсидия, която се очаква ще бъде отпусната, е 21 млн. лева. Около 2100 собственици на еднофамилни къщи в региона ще могат да станат по-ефективни в пестенето на енергия. Средствата ще се отпускат в офисите на "Сосиете Женерал".

Проектните предложения ще бъдат разглеждани по реда на постъпването им до изчерпване на разполагаемия финансов ресурс, обявиха и от двата фонда. Крайният срок за инвестиране на средствата в одобрени за финансиране проекти е до края на 2023 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase