Снимка: архив "Булфото"

Омбудсманът Мая Манолова е изпратила предложения за законодателни промени във връзка с цената на водата до министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и до министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

Предложенията идват след проведената в Шумен обществена дискусия за цената на водата в цялата страна. Това съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

Още по темата

Общественият защитник настоява за промени в Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните системи (ЗРВКУ), които да гарантират правата и икономическите интереси на потребителите на ВиК услуги. Според Манолова повишаването на цената на водата трябва да е обвързано с качеството на услугата и инвестициите във ВиК сектора.

Манолова настоява още за намаляване на цената на водата в Област Шумен от страна на регионалното министерство, тъй като държавата, в лицето на МРРБ, притежава 51 процента от дяловете във ВиК Шумен. Със същото искане Манолова се е обърнала и към общините в областта, които имат дялове в капитала на местния ВиК оператор.

Общественият защитник е предложила на министър Бисер Петков законодателни промени за социално подпомагане на лица с ниски доходи. Сред предложенията на Манолова са финансова помощ, забрана за прекъсване на водоподаването при неплатени сметки, целева помощ под формата на опрощаване на задължения за вода, социална тарифа - по-ниски цени за социално слаби хора.

Омбудсманът ще присъства днес от 14&00 часа на дело в Административния съд София-град, образувано по протест на Върховната административна прокуратура срещу решение на КЕВР, с което е одобрен бизнес планът за развитие на дейността на "Софийска вода" АД за периода 2017-2021 г. и се одобряват цените на ВиК услугите за 2018-2021 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase