Видео 15.01.2019

Дюните vs. апетитите: Строи се на Силистар, на Смокиня се копае!

Поръчителят на разкопаването на пясъчните дюни на къмпинга "Смокиня", 46-годишният Иван Нончев, беше арестуван, след което бе пуснат под парична гаранция в размер на 10 000 лева. Но... не се признава за виновен.

Заедно с него под парична гаранция от 2 000 лева бе освободен и 24-годишният Манол Пазвантов, който разорал дюните с багер. Срещу двамата е повдигнато обвинение за унищожаване на природна забележителност. Законът за това престъпление предвижда лишаване от свобода до 3 години или пробация. Глобите са от 3000 до 10 000 лева.

Още по темата

"Дюните в страната са държавни, как обаче 70% от тях са станали частна собственост. За съжаление е възможно там да бъде издигнат и нов строеж, тъй като това се е случвало не веднъж по Черноморието ни", коментира пред Bulgaria ON AIR музикантът и екоактивист Васил Гюров.

По думите му, апетитът за разполагане на хотели на пясъка, е огромен.

"В момента се строи на Силистар, с багери се изсипва пръст върху пясъка, за да може след това да се твърди, че това всъщност не е пясък", допълни още Гюров.

Все още се проверява дали концесионерът или наемателят на плажа е знаел за това, което се случило. Няма установени очевидци. Пясъчните защитени образувания са били разкопани в следобедните часове на 11 януари.

Вчера инспектори от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите са извършили повторна проверка на увредените дюни на къмпинга "Смокиня", за да определят точните координати от засегнатия имот.

Концесионерът или наемателят на плажа ще бъде подведен под административно наказателна отговорност.

Коментари Напиши коментар

40

Канализацията

преди 4 месеца

на ГОЛЕМИЯ ХОТЕЛ задължително да е заустена на 100 м. в морето, защото от чистата вода се изприщваме.

39

Диди

преди 4 месеца

Стига с тези скапани дюни ! Няма по-хубаво от един голям хотел на плажа ! На човек трябва да му е удобно , а не да драпа през трънаците докато стигне до плажа

38

Възмутен гражданин

преди 4 месеца

До Анонимен 34

Какъв поминък бе, прост ***? Поминък ли наричаш да разрушаваш природно-защитена зона и растителност, за да строиш по.миярски хотели, спечелени с оферта по незаконен път по всяка вероятност? Защото в нито една нормална държава не е законно да строиш върху природно защитен обект? И да се краде, крият обороти от държавата и да не се плащат после данъци с милиони. Да се създадат нови Маринели, Ветковци, Баневци и подобна св.олоч.Това ли е разбирането ти за поминък???