Снимка: Булфото, архив

Любителите на зимните спортове трябва да бъдат внимателни в планината заради висока лавинна опасност. Експерти и спасители съветват да не се излиза извън маркираните писти.

Вчера двама туристи загинаха след лавина в района на Банско.

Още по темата
При трагичния инцидента вчера четирима сноубордисти са излезли да карат извън пистите и са навлезли в горската част към Бъндерица.

"Двама от тях са повлечени от лавина, подават сигнал, моментално е мобилизиран екип от спасители с две кучета. Намерихме ги бързо, но за съжаление вече бяха мъртви", каза пред bTV Атанас Луков, един от спасителите, участвали в операцията.

"Загиналите са били добре оборудвани – с еърбеци и лавинни предаватели. Но тази лавина показва, че тези неща не ни правят безсмъртни и трябва да  мислим къде отиваме и какво правим", допълни спасителят.

"Вчера в Пирин имаше много висока лавинна опасност, така че където да мръднем извън маркираните писти, е твърде вероятно да предизвикаме сами лавина. Това се е случило и с тях - двамата, които влизат първи, предизвикват лавината и тя ги помита надолу, влачи ги през дърветата 400-500 метра", допълни Атанас Луков.

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 5 месеца

Koi go kasa... tutisticheskia bulgaristan souz li?!

5

Анонимен

преди 5 месеца

До Личо
Личо, то на 2 кила вино, най-добре се кара сноуборд бе.

4

Личо

преди 5 месеца

Аз съм на мазни пръжки и червено вино от 10 часа, така че аз не отивам.