Пловдив е готов за Европейска столица на културата и с нетърпение очакваме днешния празник, заяви кметът Иван Тотев.

Той призна, че много от нещата, които искали да станат, не са могли да се случат за откриването.

Тотев обясни, че ремонтът на централния площад е започнал още през 2012 г. и въпреки огромното желание той да бъде завършен до 2019 г. заради сложността на проекта и археологическите разкопки това не се е случило.

"Културна столица не е инфраструктурен проект - той е културен проект. Най-важният проект са хората, събитията, които ще се случат в Пловдив. А площад "Централен" - до два месеца ще бъде готов. Докато стартира туристическият сезон ще бъдем готови", каза пред bTV кметът на Пловдив.

Официалният старт на събитието ще бъде даден в 19:00 часа тази вечер със спектакъла "Ние всички сме цветове". Той е разделен на няколко сегмента и съчетава традиционни български изпълнения и модерни съвременни технологии.

Началото е поверено на Теодосий Спасов, а на сцената ще се качат Валя Балканска, гайдарят Петър Янев, фолклорният ансамбъл "Тракия", над 200 кукери от региона, хористи и ученици от града.

Основната програма ще бъде на 30-метрова кула, осигуряваща видимост от 360 градуса. Сцената е с 5 нива и тежи 200 тона заедно с участниците. Тя е разширена с два подиума с дължина 100 метра, които са високи 3 метра и широки 4 метра. 360 градусови екрани ще бъдат разположени на сцената и допълнени от мултимедийни елементи по подиумите. На 30-метровата сцена ще се качат 1500 изпълнители от целия свят – музиканти, актьори. До нея ще се стига през 23 контролно-пропускателни пункта.

Очаква се над 30 000 души от страната и чужбина да гледат на живо откриващото събитие.

Движението за автомобили в центъра на Пловдив е спряно, паркирането е забранено. За целта има изградени буферни паркинги.
 

Коментари Напиши коментар

23

Само питам

преди 5 месеца

И какво точно ще видят? Тикви и суджуци?

22

транс

преди 5 месеца

Обожавам Пловдив. Там ме направиха " жена".

21

Анонимен

преди 5 месеца

И в наше село културата "процъфтява". От 30 години (аз от толкова си спомням), преди три сложиха павета на площада и оттогава се празнува по 3-4 пъти в годината, музика, колят се телета, пиене, ядене, фойерверки. Идват "скъпи" гости от Общината, да ни говорят, как, ние селяните заслужаваме... А на десет метра от площада започва пущинака, и така в цялото село... улици, канали, тротоари, Кметство, Читалище... къщи пустеят... като покрай Чернобил. По популизъм са на път да задминат и БКП.