Снимка: Bulgaria On Air

Видео 11.01.2019

Войводиново – гореща точка. Протестът не секва!

Конфликтът в ромската махала във Войводиново се задълбочава, а събарянето на къщи продължава. Днес се очаква освен жители, на протест да излязат и военнослужещи.

Причината за всичко това е случая с пребития в пловдивското село 33-годишен командос. Мъжът беше нападнат от двама роми, а това породи напрежение в селото, където бяха изпратени жандармеристи и полиция.

Започна събаряне на незаконните постройки на жителите на ромската махала по настояване на местните. Освен това, хората настояват и за тежки присъди за двамата братя, нападнали командоса.

Още по темата

Днес се очаква и военнослужещи да излязат на протест в подкрепа на своя колега. Междувременно пък ромски организации заявиха, че хората от етноса от цяла Европа са готови да защитят ромите от махалата във Войводиново.

"Световната ромска организация e готова да подкрепи ромите в България заради случилото се в пловдивското село. Не може един министър на отбраната да говори по начин, който създава напрежение сред отделни етнически групи в страната. Вдигна се твърде много шум заради един битов скандал", коментира пред Bulgaria ON AIR комисарят на ромите в България и вицепрезидент на Световната ромска организация Петко Тончев.

Председателят на БНС-НД Боян Расате пък отбеляза, че Красимир Каракачанов дълго време е сменял политическите полюси и затова е напълно безразличен към думите му.

"Какво казва той или негоподобните няма никакво значение. Факт е обаче, че в България се върви активно към гражданска война. Ако днес това се размине във Войводиново, един ден в някое друго населено място ще се стигне до етнически конфликт. Това е видно за всички", отсече той.

И допълни, че това се дължи на невъзможността на българите и ромите да живеят съвместно.

Коментари Напиши коментар

154

Анонимен

преди 5 месеца

бе-се-пе-то подмолно яхна военните!

153

Анонимен

преди 5 месеца

Докато не се премахне Партийната система и се премине към Пряко управление,от страна на гражданите по места,с основна изборна единица Общината,нищо и никога няма да се реши и държавата и народът ще изчезнат!!!

Всичко останало е следствие от господството в управлението на държавата,на този тумор,Партийната система!!!

А ние може да си блеем по форумите,до "четвърто,пето и незнам кое си пришествие,все едно,че пърдим в безвъдушно пространство!

152

Анонимен

преди 5 месеца

Калъчката- другото е прах в очите!