Снимка: pixabay.com

За периода от 17 декември 2018 г. до 2 януари 2019 г., във връзка с официалните празници Коледа и Нова година, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 2 399 извънредни проверки в предприятия за производство и търговия на храни, складове за търговия на едро и дребно, заведения за обществено хранене, пазари и борси в цялата страна, съобщиха от БАБХ.

Съставени са 18 акта за установяване на административно нарушение. 67 са издадените предписания за отстраняване на установени нарушения.

Възбранени и насочени за унищожаване са 140 кг храни от животински и неживотински произход, от които 106 кг животински продукти – месни продукти, пилешки разфасовки, свинско месо и месни заготовки, 13 кг храни от неживотински произход с изтекъл срок на годност и нарушен температурен режим на съхранение и 21 кг млечни продукти и консерви без идентификационна маркировка.

Най-честите констатирани нарушения са свързани със сградов фонд и оборудване, несъответствие на асортимента с този, вписан в удостоверението за регистрация, некоректно водене на записи по Системата за безопасност на храните и лоша хигиена.

Коментари Напиши коментар

7

Ристу

преди 5 месеца

Или за онези баби, които лятото при 35 градусова жега продаваха мляко в пластмасови шишета от минерална вода от багажниците на някакви жигули? Ами яйцата са със салмонела? А кокошките с птичи грип? На село е селска работа. Там не са чували за такива болести, камо ли да се сетят да проверяват стоката си.

6

Ристу

преди 5 месеца

До Мариела: Домашните продукти не се проверяват от никого, нито за съхранение, нито за хигиена, нито за ***. От тях още по-лесно може да хванеш някоя болест. Не чу ли за онзи мъж, който ял домашно сирене и хванал кю-треска?

5

Мариела

преди 5 месеца

Докато има домашно произведено месо и яйца ще си купувам само накива. Всичко, което се произвежда масово е пълно с ***, пестициди и хранено със зърно на Монсанто. А тези от БАБХ да пълни поръчкови рекетьори.