Снимка: Pixabay

Очаква се ръст от 2-3% на годишна база на цените на жилищни имоти у нас, заяви Добромир Ганев, председател на Национално сдружение "Недвижими имоти", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Данните на НСИ отчетоха съвсем слаб спад на ръста на цените на пазара на имоти у нас. Подобни са очакванията и за следващата година. Предвижда се ръстът да бъде 2-3% на годишна база за цените на жилищните имоти. Прогнозите и макропараметрите за тази година са свързани и с покачването на лихвите по кредитите. Темпът на инфлацията може да подпомогне интереса на дребните инвеститори към покупката на имоти, за да запазят стойността на спестяванията си".

Разрешенията за строеж са важен фактор, уточни Добромир Ганев. "Вече има достатъчно предлагане и затова виждаме забавяне на ръста. Това е нормално поведение на инвеститорите и играчите на пазара. Първото деветмесечие регистрира 140% ръст на разрешенията в София. Или около милион и 100 квадратни метра РЗП. Това е добре за купувачите, защото изборът се увеличава, но от друга страна - банки, купувачи и инвеститори трябва да бъдат внимателни", посочи той.

"Деветмесечието на 2018 г. показа ръст на обема на сделките в България с 1%, в София – с 2%, по-нисък спрямо предходни години. Във Варна например ръстът за деветмесечието е в размер на 12%. В Пловдив - в рамките на 5%. Има платежоспособно търсене и има логика в него, доходите са добри. Много българи виждат смисъл и в покупката на ваканционни имоти на морето. Цените са вълнуващи и затова e тази активност. Те закупуват имоти и с инвестиционна цел".

Приоритетите на Национално сдружение „Недвижими имоти“ са свързани с убеждаване на всички страни, институции, организации в създаване на регистър и либерална демокрация, спомена Добромир Ганев. "Подписахме две важни споразумения. Подписахме MLS. Второто споразумение е с Националната асоциация на реалторите в САЩ", разкри още той. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Коментари Напиши коментар

44

от 45

преди 5 месеца

Иначе индивидуални случай много ,миналата година си спомням един случай, продава си апартамент в Надежда , купува си апартамент за 30000 лв в Перник 28 км от София, а разликата от парите ги използва да си подреди живота, благодарение на което има вече и много добри доходи.В момента може да си купи от качествените имоти в София но не го интересува.Но това са индивидуални случай.

43

до 41

преди 5 месеца

Добро описание което показва че няма как да вървят цените нагоре,защото те продават и купуват в единия случай свалят цените надолу, в другия случай ги повишават.Т.е. не повишават цените на имотите а вдигат цената на жилищата с добра локация и качествено строителство.Подбрани клиенти получават качествени имоти на съревновавайки се в цената.Но останалия имотен пазар е блокиран .

42

Анонимен

преди 5 месеца

Още малко, после много надолу.