Снимка: Булфото

Във Войводиново вече трети ден продължава акцията по събарянето на  незаконните къщи. Съвсем наскоро там, на площ от един декар и 600 квадратни метра живееха близо 300 души. Днес обаче е пусто.

8 от немасивните постройки са сравнени със земята. Две седмици ще отнеме събарянето на къщите, построени с тухли.

Още по темата

Според социалния антрополог Харалан Александров бутането на ромската махала във Войводиново е напълно излишно, само защото някакви хлапаци са се нахвърлили и са пребили военнослужещ.

"Очевидно в момента се прави кризисна интервенция от страна на правителството и Каракачанов. Военният министър е притиснат от своя електорат. Каракачанов се превърна във вожда на едно от племената, които водят битка. Не бива обаче да се превърнем в държава, решаваща проблемите си по закона на племената", обясни Александров пред Bulgaria ON AIR.

Според него, заради случилото се, дистанцията между българи и роми все повече се увеличава, а ценно време и ресурси се губят за истинска интеграция.

Политологът Петър Чолаков също е на мнение, че непоносимостта между българския и ромския етнос се е увеличила, а това крие множество опасности и е истинска бомба със закъснител.

"Казусът е сложен - реално къщите са построени незаконно, но се сещаме да ги бутаме при избори или при инцидент, за да се натрупа някакъв политически актив. Просто ромите са изгодни за всички политически партии - ценен ресурс са", сигурен е политологът.

Чолаков допълни, че в подобни ситуации само и единствено съдът трябва да се произнася кой е виновен и кой невинен, а присъдата да е индивидуална, а не за цялата общност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase