Снимка: Булфото, архив

Варна изпревари София в световна класация за качеството на живот, която се изготвя два пъти годишно от Numbeo.com. Подреждането се извършва от потребителите на сайта по девет критерия, като то включва общо 226 града по света.

Според общата оценка столицата ни е на 159-о място пред градове като Будапеща, Букурещ, Белград, Рим и др. Варна е на 141-о място, пише "24 часа".

София има много прилични резултати за трафика заради сравнително малкия престой в задръствания, по цени на стоките и на имотите. Добри са резултатите на София и за качеството на здравеопазването и сигурността. Незавидното й място се дължи на мръсния въздух.

Варна се е класирала по-нагоре, тъй като оценките ѝ по повечето критерии съвпадат с тези на София, но замърсяването на въздуха в морската ни столица е оценено като далеч по-малко, отколкото в София.

Пловдив, който до миналата година също присъстваше в тази класация, този път е изпаднал от нея.

В първата десетка на класацията присъстват само австралийски, американски и швейцарски градове. На първо място е столицата на Австралия Канбера, а в топ 10 са още Аделаида, Брисбейн, новозеландската столица Уелингтън, Цюрих и Айндховен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase