Снимка: архив "Булфото"

Жителите на шуменските квартали "Макак" и "Мътница" заплашват с гражданско неподчинение, ако се наложи да пътуват до Шумен с винетка, съобщава БНР.

И в "Макак", и в "Мътница" хората са разтревожени от положението, в което ги поставят от Агенция "Пътна инфраструктура". Те са готови да блокират пътища, ако проблемът не се реши до 15-и януари.

Пламен Михайлов от "Макак" заяви: "Накрая, спираме кръстовището и толкова. На кръговото горе, спираме кръговото и край. Няма смисъл".

В "Мътница" живеят около 800 души. Жителите на "Макак" са близо 750. И в двата квартала няма училище, няма общопрактикуващи лекари, а повечето хора работят в Шумен.

33-годишната Таня, която живее в "Мътница", всеки ден кара детето си на училище с личния си автомобил и се чувства обидена заради неравнопоставеността с жителите на останалите шуменски квартали: "Примерно от "Боян Българанов" да стигна до "Тракийския", трябва да плащаме винетка. Нали сме квартал на Шумен? Все пак си водим децата всеки ден на училище в града и това да имаме до Шумен винетка не го одобряваме". 

"Плащането на винетка ще бъде непосилна финансова тежест за пенсионерите", каза главният специалист на квартал "Макак" Елка Александрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase