Снимка: Булфото

Близо 900 машини са обработвали пътните настилки през тази нощ, за да се осигури безопасността на пътуване при зимни условия, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

От там напомнят шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия.

Националният институт по метеорология и хидрология определи оранжев код и опасност от поледици за областите Бургас и Сливен. Жълт код за снеговалежи и силен вятър е за по-голяма част от Южна България, както и за областите Враца, Монтана, Ловеч, Габрово, Добрич и Варна.

Поради снегонавявания е ограничено движението на всички автомобили през Троянския проход. Възстановено е движението в двете посоки на товарни автомобили над 12 тона по път II-55 през Прохода на Републиката.

Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите на тежкотоварни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да спазват дистанция и указанията на контролните органи. Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

При необходимост е възможно да се спира движението за извършване на снегопочистване и превантивна обработка на пътните участъци, за да се избегне възникването на пътни инциденти. 27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност за поддържане на републиканската пътна мрежа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase