Празничната на днешния Бъдни вечер трапеза включва обреден хляб, а ястията на масата трябва да са нечетен брой - 7, 9 или 11.

Сред тях са пълнени чушки с ориз, сарми, боб, леща, варено жито, баница с тиква, ошав.

Според традицията колкото повече са ястията, толкова по-богата ще е годината. Вярва се, че на когото се падне парата от питата, той ще има най-голям късмет през годината.

Бабите от село Балканци са категорични - всичко трябва да се приготви постно - дори и питката.

"Първото парче от питката се отчупва и се слага пред иконата на Богородица в къщата. На трапезата трябва да присъстват нечетен брой ястия. Трябва да има плодове, орехи, питка, баница, боб, сарми и други", допълват още те пред Bulgaria ON AIR.

С прикадяване се почва вечерята на Бъдни вечер - то се прави за здраве, прикадяват се всички стаи, после се отива при животните, а накрая край масата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase