Снимка: flickr

5.3% е делът на потребление на незаконни цигари в България през третото тримесечие на 2018 г. Данните са от традиционното изследване на празни опаковки от цигари у нас.

Въпреки незначителното увеличение с 0.6% спрямо предходното тримесечие, ниските нива на контрабанда с цигари в страната остават като устойчива положителна тенденция повече от година, отчитат от "Инициативата срещу незаконната търговия".

По-високи нива за същото тримесечие са отчетени в съседните Гърция и Румъния, както и във Франция, Германия, Полша, Италия и в някои от страните в Балтийския регион.

Резултатите от изследването по градове показват, че делът на потребление на цигари в някои градове, непредназначени за българския пазар, остава над средното за страната или се повишава.

Най-голям е ръстът в Свиленград - от 10% през второто тримесечие на 32% през третото. Най-голямо пък е намалението в Хасково - от 15.3% на 10.7%.

Резултатите от изследването показват, че част от марките цигари остават популярни на нелегалния пазар и са едни и същи.

Наред с това обаче системно се появяват и нови марки от типа т. нар. "illicit whites" (брандове без аналог на легалния пазар и създадени с цел незаконна търговия), които излизат на пазара в цялата страна, внезапно и бързо, заменяйки други предишни масово предлагани варианти.

Устойчиво ниските нива на незаконна търговия у нас се потвърждават и от официалните данни за ръст и рекордни нива на бюджетните приходи от акциз върху тютюневите изделия, както и ръст на легалния пазар.

2018 година бележи рекорд и по отношение на броя на разкритите незаконни производства в страна от правоприлагащите органи. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase