Снимка: Bulgaria ON AIR

Миньори и енергетици в КНСБ излизоха на митинг в Раднево в защита на работните си места в комплекса "Марица – Изток". Днес в София КТ "Подкрепа" организира голям протест на енергетици и миньори.

Причината е неяснотата около бъдещето на въгледобива в района на мини "Марица – Изток".

Какво доведе миньорите и енергетиците до жълтите павета?

Още по темата

Темата коментира в "България сутрин" Десислава Кънчева от Миньорската федерация към КТ "Подкрепа".

"Искаме ясни политически ангажименти, изключително ясна дългосрочна визия за бъдещото развитие на отрасъла, искаме гарантиране на социалния мир в страната, който се базира на нива на заетост", заяви Десислава Кънчева.

Според нея като страна-членка на ЕС въз основа на всички поети ангажименти в тази връзка до момента, не можем да избягаме от съдбата си. По нейни думи има правила и норми, които следва да спазваме, съответно дори да се вземат решения на национално ниво, трябва да са съобразени с европейските норми и стандарти.

"Трябва да се потърси баланса между ангажиментите ни към Европейския съюз, между националните ни приоритети и към дългосрочната визия за този сектор, защото това е огромен риск с жертва на над 150 хиляди работни места", обясни Кънчева пред Bulgaria ON AIR.

По нейните думи всички институции трябва да потърсят пътя към един справедлив преход. Това е един от основните ни призиви, основното послание, което искаме да отправим чрез този протест, обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase