Снимка: Facebok

Общ преглед

Торнадо посред нощ връхлетя хижа "Ком" над Берковица и отнесе част от покрива й. При инцидента няма пострадали хора.

Късно снощи бурята е ударила балканската хижа. Вятърът бил толкова силен, че за минути покрива на сградата бил отвян. Греди, ламарини и обшивки са били изкъртени и захвърлени като сламки, разказват очевидци пред "Труд".

По време на бурята в сградата са били само хижарите, които са реагирали бързо и са изключили електричеството, за да не възникне пожар. Другите две хижи в района не са били засегнати от торнадото.

Шефът на туристическото дружество в Берковица Красимир Статков разказва, че това не е първата подобна буря в района. Заради множеството изсъхнали борови дървета, които допреди години са предпазвали сградата от жестоките условия на Балкана, днес хижа "Ком" е по-податлива и щетите са по-сериозни.

Туристите в предбалканския град са се заели с ремонта на сградата и търсят помощ. Според експертите възстановяването на покрива ще струва над 25 000 лв.

Берковските планинари за отправили зов за помощ и събират доброволци, които да се включват във възстановяването на хижа "Ком" до началото на ски сезона.

Сградата разполага със 100 места, а край нея има голяма писта с дължина 1,2 км. През зимните месеци хижа "Ком" е предпочитана дестинация за любителите на зимните спортове от страната, които търсят бягство от шумния град и отдих сред величието на Балкана.

Коментари Напиши коментар

19

Агент Скъли.

преди 3 години

От сигурен и анонимен източник е ясно, че това е пъклено дело на местното ръководство, като целта е да бъдат отклонени и присвоени средства от европари за саниране.

18

Фори невестулката

преди 3 години

Няма ли застраховка? Ако няма изводите са, че или собствениците и стопаните нещо го няма и не бива, или, че са тотално безхаберни. Имат банкова сметка, а застраховка не и с цялата си наглост и безочие искат пари и помощ.

17

Коци

преди 3 години

Навънка вали сняг и вие студ, хижаро мае пръжки с лук.