Снимка: Bulgaria ON AIR

Пловдив въвежда мерки срещу мръсния въздух в града - отоплението на твърдо гориво, което е основен замърсител, ще бъде заменено с по-екологично.

Общинатата ще инвестира общо 14 млн. лв., а жителите на града ще могат да кандидатстват за ново модерно отопление. За целта те трябва да върнат стария си отоплителен уред и да отговарят на различни критерии.

Предстои Общината да направи проучване на домакинствата за техните нагласи за смяна на отоплението, което да приключи до март следващата година. Пловдив заема едно от челните места по замърсяване с фини прахови частици.

Данните сочат, че 70% от замърсяването идва от бита и много малък процент от автомобилните газове. В момента над 18 хиляди домакинства в града се отопляват на твърдо гориво.

За миналата година нивото на фини прахови частици в градове като София, Пловдив, Благоевград и Варна е било около 30 пъти над нормата.

Според проучване на Европейската агенция по околната среда България, Румъния и Унгария са страните с най-мръсен въздух в Европейския съюз, а у нас мръсният въздух убива 15 хиляди души на година, съобщава Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase