Снимка: "Топлофикация - София"

Видео 20.11.2018

(Не)Възможна спестовност: Топла къща – ниски сметки?!

В голяма част от страната вече има снежна покривка, а с първия сняг идват и първите високи сметки за ток и парно. Зимата неизбежно дойде след циганското лято и необичайно топлия ноември.

Отоплителният сезон за жалост гълта по-голямата част от заплатата на потребителите и всички се питат – възможно ли е вкъщи да е топло, а сметките да са ниски. Оказва се – да!

Според енергийният експерт Еленко Божков санирането или т.нар подобряване на енергийната ефективност е едно от задължителните действия, ако искаме да преживеем студената зима с по-ниски сметки за ток и парно.

"Хубаво е радиаторите да не са заградени от някакви дървени декорации, за да може да има пряк обмен на топлина. Допълнителната изолация на една завеса или перде пък ще помага на топлината да не излиза толкова бързо навън", категоричен бе Божков пред Bulgaria ON AIR.

Освен това, омбудсманът на "Топлофикация – София" Деян Дянков сподели някои тънкости на потреблението, с помощта на които да спестим от сметките.

"Не изключвайте радиаторите напълно. При включване след това има доста високо потребление. Когато се отваря прозорецът, радиаторите трябва да са сложени на звездичка. Когато се напуска домът, радиаторите не трябва да се оставят на 0. Може и нощно време да се намаляват, но не да се изключват отоплителните тела. Домовете ни са проектирани са 3-4 отоплителни тела, а не с един радиатор да топлим цялото жилище", посъветва той.

Той коментира още, че след последното увеличение на цената на природния газ, потребителите предпочитат все повече да се отопляват с климатици.

Коментари Напиши коментар

99

мдаа

преди 5 месеца

Милионите на Вальо-топлото трябва да станат милиарди .

98

Сп€€€нс

преди 5 месеца

Проблемът е в комунистически проектираните сгради и комунални услуги-
В испания водо/електро/газо-мери са със свободен достъп от страна на фирмата ЧИЯТО СОБСТВЕНОСТ са , защото са в общите площи . Ако и парното беше така направено нямаше да се краде толкова и хората щяха да имат реални сметки , ....

97

Анонимен

преди 5 месеца

До Анонимен 96
Стига с това задължително вече 70 години само задължения и никакви права.