Снимка: архив, Булфото

Притесненията около закриването на Фонда за лечение на деца и преминаването му към НЗОК от догодина се засилват.

Експеримент с живота и здравето на българските болни деца или институция с изчерпана мисия обаче е той?

Още по темата

"Поради редица причини, включително и политически, на Фонда всъщност не му беше даден шанс да изчерпи функциите си", коментира пред Bulgaria ON AIR бившият директор на Фонда за лечение на деца Тинка Троева.

Тя поясни, че еднозначен отговор за това какво ще се случи с институцията при преминаването ѝ към НЗОК не може да се даде към момента.

В края на миналата седмица управителят на касата д-р Дечо Дечев заяви, че след прехвърлянето на фонда към НЗОК – Обществен съвет няма да има и дори оспори ползата от съществуването му като изнесе данни, че този орган е одобрявал деца за лечение в чужбина без ясни оферти. Въпреки това той твърди, че нито едно дете не е било спряно от лечение.

Според него след прехвърлянето парите за логистика - път, престой и преводачески услуги ще се изразходват по-ефективно.

"Фондът е създаден, за да подпомага организационно и финансово лечението на децата в България и чужбина. Целта е в целия този процес административната процедура да се сведе до минимум, за да може да изпъкне медицинската експертиза в полза на децата. Не виждам обаче как това ще се случи, дори напротив", отсече Тинка Троева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase