Кадър: Bulgaria ON AIR

Източен е мазутът в два от резервоарите на потъналия преди близо век край Созопол американски кораб "Мопанг". Работи се по източването на горивото в останалите два резервоара на плавателния съд.

Това каза директорът на "Морска администрация"-Бургас капитан Живко Петров, цитиран от БТА.

Още по темата

Той уточни, че при влошаване на метеорологичната обстановка операцията ще бъде преустановена.

Работата зависи изключително много от вятъра, температурата на морската вода и вълнението на морето. В момента на място има специализирана техника и водолази, които се спускат на двойки. Възобновяването на операцията ще започне вероятно през пролетта на следващата година, добави кап. Петров.

През август тази година от резервоарите на потъналия през 1921 година кораб "Мопанг" започна изтичането на мазут.

След двуседмични проучвания районът бе ограден с буйове, които да ограничат разлива на гориво, а ден по-късно машините започнаха почистването на мазутните петна от морската вода.

Кап. Петров каза, че трябва да се направи проучване и за състоянието на потъналия край Приморско товарен параход "Родина". Такова искане "Морска администрация" ще отправи до ресорното министерство и до Министерския съвет. По думите на кап. Петров засега няма опасност за изтичане на гориво от парахода.

 

 

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 7 месеца

Аз се чудих Бат Бойко като говореше че ще правим сондажи от Черно море какво имал в предвид, а ето, обират мазута на горкото корабче :D

А защо като е хамериканско, цената не се поеме от съответната страна?

3

Номер 1

преди 7 месеца

Ќорни, Елена,Свиленски или момчето, което убива с дядо си невлизащи в ТКЗС( членството му е позор за всяка партия...,)... отново демонстрирате мозъчна дейност-0.
В колко морета и океани са източени потънали кораби преди 100г.?? И кака.Търси, цитирай!

2

Анонимен

преди 7 месеца

Как се чистят мазутните петна от морската вода бре, гургулице!?
Да не си имала предвид обратното?
Защото не е едно и също..
Съвсем станаха от кол и въже тук драскачите ..