Снимка: БТА

До средата на ноември ще има яснота за коледните добавки за пенсионерите, съобщи министърът на финансите Владислав Горанов.

"Работим върху това, правят се изчисления. Вижда се, че от трансферите за Държавното обществено осигуряване е реалистично да се очакват спестяванията, което да даде възможност на правителството в тази посока", каза министърът и предположи, че до средата на следващия месец ще има яснота.

Той бе категоричен, че ако се стигне до подобно решение, при всички случая добавката ще бъде изплатена с пенсиите за декември в началото на месеца.

Министърът на финансите Владислав Горанов се срещна с членовете на Координационния съвет на КНСБ и ги запозна с параметрите на проекта за държавен бюджет за 2019 г. Следваме фискалната стратегия още от 2014 г. и през 2020 г. бюджетът ще бъде балансиран и като разчет, каза министър в отговор на въпрос, съобщава БТА.

"Нека приемем, че този дефицит, това планирано превишение на разходите над приходите е своеобразен буфер за по-неблагоприятно развитие на икономиката от очакваното. Не виждам нищо драматично", посочи още Горанов.

Министърът изброи сред заплахите пред икономиката на страната през следващата година "нестандартната геополитическа ситуация" в контекста на набиращата сила търговската война между Европа, САЩ и Китай, заявката за денонсиране на ядреното споразумение между САЩ и Русия, девалвацията на турската лира, повишението на цените на енергоносителите, което създава инфлационен натиск в краткосрочен план.

"Рисковете са много. Най-малкото заради опита за налагане на мерки за протекционизъм, най-вече от САЩ, и агресивното им провокативно поведение по отношение на останалите държави с развити икономики", каза още министър Горанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase