Снимка: Архив, Булфото

Фразата на Валери Симеонов за "кресливите майки" с "уж болни деца" отвори темата за етиката, морала и езика, който използват на родната политическа сцена. Често пъти, обаче, думите, с които си боравят политиците, може да изяде собствената им глава.

Изказването на вицепремиера Валери Симеонов доведе до бурна реакция и под прозорците на властта родителите на деца с увреждания готвят пореден протест. Този път с искане за оставка. Демонстрацията се организира във Facebook от организацията на майките "Системата ни убива".

Още по темата

Омбудсманът Мая Манолова и премиерът Бойко Борисов определиха думите на Симеонов като недопустими и обрисуваха изказването му като срамно. Борисов призова вицепремиера да се извини за думите си, но няма никакви индикации оставката му да влезе в дневния ред.

От своя страна пък Симеонов публикува пост в личния си профил във Facebook, с който обяви, ме твърдо застава зад своите думи.

"Голяма грешка. Беше му подадена топката с една възможност да се върне, доколкото е възможно назад, вместо това той упорито продължава напред, където вкарва и себе си и управляващата коалиция в липса на полезен ход", коментира пред Bulgaria ON AIR социологът Кольо Колев.

Според него изказването на Валери Симеонов не е извадено от контекста. Той коментира, че това са думи, изречени преди да мислиш.

"Този път нещата са най-груби. Почти сигурно е, че отново ще затихне този скандал, колкото и да е абсурдно, с едно голямо НО. То е, ако ескалират протестите и те надхвърлят воя на коалиционното споразумение и се стигне до такава криза, че Борисов да рискува да изгуби мнозинството", коментира журналистката Кристина Кръстева.

Според нея всичко в тази ситуация опира до суета. По думите й действията на вицепремиера са целенасочени и той просто иска да блесне, но до оставка няма да се стигне.

"Няма да бъде поискана, още по-малко пък ще бъде дадена доброволно. Много е рискован вариантът да го изгонят от коалицията, въпреки че Красимир Каракачанов и Волен Сидеров ще се опитат да убеждават премиера", каза още Кръстева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase