Снимка: bTV

Бедствено положение е обявено в Лом. Причината - авария оставя града без вода за 10 дни.

Проблемът е станал още в понеделник. Довеждащия водопровод, който захранва Лом и още пет села, е аварирал.

Той е на близо половин век и аварира често, но този път повредата е много сериозна.

От местното ВиК дружество обясняват, че мястото на аварията е трудно достъпно - става въпрос за 6 метра изкоп.

"Няма откъде да се влезе с техника изобщо, трябва да се влезе с кран. Предполагам, че на 20-30 метра стоманената тръба долу е прекършена. В рамките на три дни напред мисля, че бихме могли да пуснем новопостроения чугунен водопровод. Дано всичко да е изрядно там, тъй като нито е изпитван, проби не са правени, нищо не е правено. Пускаме го в реална обстановка, да видим какво ще се случи, тъй като гледам тая авария, седмици ще отнеме", каза пред bTV инж. Валери Иванов, управител ВиК – Монтана.

По думите на хората от Лом, проблемът е системен и призоваха общината да осигури водоноски.

"Хората с право са гневни, местната власт е безсилна сама да се справи с проблема. Ние сме общо дружество и единственият ни шанс е доизграждане на водопровода, за който са необходими 6,5 млн. лева. Трябва да има край и решение този проблем. Постоянно има нови свлачищни процеси", заяви Пенка Пенкова, кмет на Лом.

До отстраняването на аварията в Лом преустановяват дейност училищата, детските градини и яслите.

Коментари Напиши коментар

6

Emo

преди 2 години

Тома Томов и фирма "Би Ес 80 ЕООД" поздравяват гр.Лом с песента "И да имах 1.3 милиона"

5

scbg

преди 2 години

До zeus
Баце може да вика, че дава, но това не са негови пари, а се разпорежда все едно са. Подигравахме се на гребния канал в София, сега ще имаме спортни зали в градове и села без хора.

4

Анонимен

преди 2 години

"северозападна България е приоритет"

То не са режими на ток/вода, то не е свличане на пътища и закриване на болници/училища, то не е изнасяне на институции на 300 километра, че да не може човек да си свърши работата в един ден, то не са местни феодали и застаряващо население, не са тълпи от шведи и ходещи луди да си говорят сами. То направо не знам какво е. Приоритет е наистина, но не казват с каква цел.