Снимка: Dnes.bg

Разликата в доходите на най-богатите и най-бедните у нас е 8 пъти, стана ясно на вчерашната кръгла маса "Неравенства и бедност".

В резиденция "Бояна" бяха представени данни, според които 78% от българите живеят с доход под 1000 лева на месец. От тях 1 700 000 граждани получават под 600 лева, а 400 000 души дори са и под линията на бедност.

Българската "средна класа" с доход между 1000 и 2000 лева наброява едва около 400 000 души.

Според експерти обаче това също са доходи, които не осигуряват спокойствие.

Още по темата

"Предимство имат разходите пред приходите. Ние трябва да дадем възможност на българските граждани да живеят нормално, а това откъде ще съберем нужните средства е на втори план. Управляващите трябва да ги намерят", настоя в "България сутрин" Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

По нейни думи е крайно време да се европеизира и българската данъчна система, защото в момента тя излиза извън всякакви европейски рамки.

"Данъчната система наистина е в тежко състояние. Как се облагат учебници, как се облага хазартът и как се облагат други услуги? Такива ремонти са необходими на данъчната система. Система от 17-и век не може да работи", категоричен бе пред Bulgaria ON AIR председателят на "Европейската антибедност мрежа" проф. Духомир Минев.

Той коментира, че при нас е абсурдно да се говори за безусловен базов доход. Но необлагаем минимум и адекватен минимален доход и други мерки, които синдикатите предлагат, са неща, които са не просто реални и постижими, но са и абсолютно задължителни, каза той.

"Бяха предложени множество мерки, бяха обсъдени детайлно. Някои си противоречаха, защото това не е един екип на президента, който говори в една посока, това са отделни експерти, които предлагат различни неща. Не можем да очакваме от тази маса да се сложи край на бедността и на неравенствата", категорична беше Григорова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase