Снимка: Архив, Булфото

Обичайно със старта на учебната година се заговаря и за наболелите проблеми в образователната система, за които сякаш никога няма решение. Така отново се заговори за липсата на учители, за тежките раници и за скъпите учебници.

Цените на учебниците за 9-и клас тази година удариха доста висок таван. Комплектът струва 260 лв., а това никак не се нрави на родителите, за които това не е никак по джоба. Затова и в социалните мрежи започнаха коментари в израз на голямото обществено недоволство.

Решението би било просто – да се купят учебници на старо. Тук, обаче, проблемът е доста по-сериозен, тъй като сегашните ученици от 9-и клас са по нова програма. Тоест, старите учебници не им вършат никаква работа.

Поради тази причина просветният министър Красимир Вълчев обяви, че следващата седмица ще се проведе среща с издателствата, за да се преговорят възможностите за коригиране в цената на скъпите учебни пособия, пишат от "24 часа".

"Възложил съм на служители на министерството проучване. Докладваха ми, че високите цени са само на някои издателства. Нормално е с времето да поскъпнат до някаква степен", коментира министърът по време на откриването на 58-та академична година на ПУ "Паисий Хилендарски".

Вълчев уточни, че към момента министерството не предвижда финансиране за закупуване на безплатни учебници.

Друг аспект, който Красимир Вълчев засегна, беше и проблемът с несъответствията между пазара на образованието и пазара на труда. По думите му от просветното министерство се опитват да мотивират студентите да учат повече в инженерно-технически, природоматематически и педагогически направления, за които има недостиг.

Стимулът е втора стипендия. Има и предложение за промени в Закона за висшето образование да има безплатно обучение или трета стипендия, която да покрива таксите за специалности, които подготвят кадри, за които има глад на пазара на труда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase