Архив: Булфото

Община Бургас започва изпълнението на екологичен проект, насочен към опазване на чистотата на Черно море и крайбрежните райони. Ще бъде създадена компютърно моделирана карта на разпространението на твърдите отпадъци в неговата акватория. Това съобщи на пресконференция днес в Бургас заместник-кметът по европейски политики и околна среда в местната община Руска Бояджиева.

Проектът "Иновационни техники и методи за намаляване на морските отпадъци в крайбрежните райони на Черно море" е финансиран от оперативната програма "Черноморски басейн 2014-2020". Водещ партньори на Община Бургас са фондация "Виа Понтика", Университетът в Констанца, Румъния и Държавният университет на Тбилиси в Грузия.

Предстои експерти от трите държави да анализират натоварването, да проследят основните замърсяващи потоци и да се извърши почистване на отпадъци в избрани застрашени райони. Наличната информация ще бъде събрана в обща база данни.

Бояджиева информира, че проектът има за задача да открие пътя на основните потоци отпадъци, да ги свърже с въздушните и морските течения и да локализира потенциалните точки на концентрация. За постигането на тази задача ще бъде направена компютърна карта на разпределението на отпадъците, чиято цел е да се предвидят техните движения. Ще бъдат организирани трансгранични кампании за почистване.

Целта е да се включат много доброволци, включително ученици, у които да се възпитава отношение към опазването на нашето море, добави Бояджиева, цитирана от БТА. Тя поясни, че по време на изпълнението ще бъде разработена Методика за идентифициране на горещи точки и Насоки за екологосъобразно управление на морските отпадъци.

Бояджиева информира, че в периода 2-3 октомври в Бургас ще има семинар за въздействието на замърсяването с твърди отпадъци в Черно море. В него ще участват учени и преподаватели, работещи в сферата на опазването на околната среда и устойчивото използване на природните ресурси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase