Снимка: архив, БулФото

Качеството на пътищата у нас се оценява ниско. Хората възприемат подчертано негативно и цялостната законодателна рамка и имат много повече изисквания към формите на контрол по пътищата.

Сред онези, които шофират, мненията са още по-ярко изразени.

Още по темата

Това са изводите от ново независимо проучване на "Галъп интернешънъл", проведено сред 932 души между 12 и 14 септември по темата за пътната безопасност.

Според социолозите българите очевидно търсят нов модел.

Сега действащият на практически споделена отговорност между институциите очевидно се възприема като основен проблем в обществото ни, когато става дума за пътна безопасност – 82% го оценяват негативно, а само 10% позитивно. 8% не могат да преценят.

Затова и мнозинство от 74% оценява ниско сега действащото законодателство по темата. 21% го оценяват положително, а останалите не могат да формират мнение.

Ясно личи генералното обществено раздразнение по тези въпроси. Това обяснява и недоволството от формите на контрол у нас. 73% ги оценяват като незадоволителни, а само 24% дават положителна оценка. Останалите не могат да преценят.

На този фон високо изглежда недоволството и към качеството на пътищата в България – цели 87% срещу 9% дали положителен отговор. 4% не могат да преценят.

Наскоро в друго изследване на "Галъп интернешънъл" се оказва, че българите поставят оценка "среден 3.15" на пътищата у нас.

-----------------------------------------------
Независимото проучване на "Галъп интернешънъл" е проведено сред 932 души между 12 и 14 септември. Абсолютното максимално отклонение е ± 3% при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase