Видео 24.09.2018

1 октомври – Денят Х! Ще ни сгреят ли по-високите сметки за парно?

Парното и топлата вода поскъпват от 1 октомври. Това стана ясно в края на миналата седмица от разчетите на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Предложението на енергийния регулатор е 8% скок за парното и топлата вода в София, в Пловдив - 9%, в Бургас и Плевен - с близо 5%, а във Варна - с малко над 2%.

Повишението на цената е в резултат на поисканото от "Булгаргаз" поскъпване на природния газ от същата дата с близо 14%. Това е второ повишение в рамките на няколко месеца.

Още по темата

Енергийният експерт Георги Христов определи поскъпването като скандално, а Асен Асенов, заместник-председател на Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост подчерта, че въпреки повишението на цената, услугата на топлофикациите не е подобрявана от 15 години.

"Всеки отоплителен сезон качеството на топлинната енергия, която стига до абонатната станция се прекъсва по някакъв начин, дали от авария или друг проблем, самото дружество не дава обяснение. Услугата не се подобрява", каза Асенов пред Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че при намаляване на цената на природния газ от КЕВР не са предприемали мерки за понижение на цената на парното, въпреки че имат начин за въздействие и определи отношенията на потребителите с топлофикационните дружества като плащане на услуга, която е некачествена, а потребителите пък не са и обезщетени за това.

Енергийният експерт Георги Христов пък настоя, че в регулациите на цените КЕВР може да се намеси.

"Ако има някой, който прави порочна политика, това е КЕВР, защото цялата методика, която те прилагат е неправилна", допълни още експертът.

Христов беше категоричен още, че от много време вече потребителите на топлинна енергия плащат, за да стоят на студено.

Асен Асенов обясни на свой ред, че топлофикациите губят много дела, но препоръча на потребителите, които искат да съдят дружествата да се обърнат към юристи, защото в общите условия се крият и "капаните" за тях.
 

Коментари Напиши коментар

76

Баба Минка чистачка

преди 7 месеца

Като не ви стигат парите, хванете се на втора, трета работа. Ето аз чистя един офис за 2 часа за 100 лева. Фанала съм 15 такива офиса и на седмица си докарвам по 1500. 6000 на месец си докарвам с метлата и парцала. Кой за каквото е учил дет се вика.

75

Анонимен

преди 7 месеца

Хем по-скъпо,хем не можеш да се откажеш..........с тоя материал-толкоз.

74

Анонимен

преди 7 месеца

Лекарство за хемороиди бг народ