Военноисторическа възстановка "Българската армия от Аспарух до наши дни“ събра стотици във варненския район Аспарухово. Над 300 души от страната участваха в грандиозния спектакъл, на който бяха показани техника и въоръжение от различни епохи в историята на Българската армия.

Поводът бе 110-годишнината от обявяването на Независимостта и 140-годишнината от създаването на Българската армия.

Спектакълът "Българската армия от Аспарух до наши дни“ направи ретроспекция на летописа на родната армия, като представи събития, облекла и въоръжение от най-важните периоди в историята ѝ.

Първи пред публиката в Аспаруховия парк се представи Първи ученически гвардейски отряд от Кърджали. От Прабългарската школа за оцеляване "Бага-Тур" демонстрираха пред публиката конна езда, битки и стрелба с лъкове. Най-атрактивна беше битката с коне.

Част от спектакъла бяха и мотоциклети с кош с картечници от Втората световна война. Клуб "Братя по оръжие“ се занимава с издирване и представяне на героични моменти от историята на Българската армия. Тяхна запазена територия, в която са най-силни, е Втората световна война.

Сред целите на спектакъла е да покаже, че духът на Българската армия е жив и да се запали интерес у младите към военното дело.

Вижте повече във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase