Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
Честванията за 22 септември- Ден на Независимостта започнаха на площад "Княз Александър I", където Столичната община организира церемония пред Паметника на Независимостта.

В нея участваха Софийският духов оркестър и хор "Света София". Военен ритуал изпълни Националната гвардейска част.

Отбелязване на празника имаше и в другите градове на страната. Във Велико Търново започнаха с ритуал по издигането на националния флаг, празничен водосвет и света литургия в храма "Свети 40 Мъченици". С военен ритуал на крепостите "Царевец" и "Трапезица" беше издигнато националното знаме в чест на 110-годишнината от обявяването на Независимостта във Велико Търново, предаде БТА.

Почетният строй от представителната част на НВУ "Васил Левски" беше приет от бригаден генерал Пламен Богданов, началник на висшето училище. В словото си заместник -председателят на Народното събрание Емил Христов посочи, че има събития в историята, които нямат блясък, няма битки, няма гръм, няма герои, но те са записани със златни букви, защото дават нов път и отварят нова светлина.

С провъзгласяването на независимостта България се нарежда отново сред европейските семейства на независимите народи. "Дедите ни имаха смелостта да обявят съединението, дедите ни имаха силата да обявят независимост, те ни завещаха да бъдем горди, непокорни и независими, а ние, ние какво ще завещаем на поколенията след нас?", отбеляза той.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов припомни историческите събития, на които търновци са били свидетели на 22 септември 1908 година. Той заяви, че Независимостта ни учи колко е важно националното обединение и единство.

Преди 110 години политическите пристрастия и личните стремежи остават на заден план, държавният глава, правителството и народът действат в съзвучие. "Съединение, независимост, сила са ключови думи. Това е урокът на историята, в който ние всички трябва да вникнем", каза още той.

Празничният ден започна с тържествена литургия, отслужена в църквата "Св. Четиридесет мъченици" от Великотърновския митрополит Григорий. За първи път в храма бяха внесени и частици от мощите на св. Иван Рилски, за да подчертае тържествения момент, свързан с годишнината.
В двора на църквата бяха осветени военните знамена и флаговете на институции и неправителствени организации.

Актьори от Великотърновския театър възстановиха момента, в който преди 110 години е бил прочетен Манифестът, с който е провъзгласена Независимостта.

Депутати, евродепутати, представители на институции поднесоха цветя пред пирамидата на Царевец, която увековечава знаковото събитие.

Хиляди гости и жители на старата столица се включиха в тържественото шествие по главната улица на Велико Търново. Изпълненията на военните духови оркестри от България, Полша и Украйна са част от програмата в празничния ден.

Деца от великотърновските училища поднесоха гирлянди с цветя пред паметника "Майка България".
От 18.00часа празничният ден ще продължи с голямо търновско хоро на главната улица във Велико Търново. Тържествената заря-проверка ще започне от 19.30 часа на площада пред крепостта "Царевец".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар