Снимка: 24 часа

Учителка от старозагорско училище подаде оставка, след като ромско семейство проявило агресия срещу нея.

Възпитателката била от основното училище "Отец Паисий“ в старозагорското село Калояновец Весела Тодорова се почувствала унижена и незащитена, след като била нападната в училище от родителите на второкласник.

По думите и била блъскана и удряна пред другите ученици, а в посегателството над преподавателката се включил дори второкласникът, който последвал примера на родителите си.

Бащата на ученика Андрей Минков потвърди през "24 часа“, че е отишъл в учебното заведение и се е извинил на директора Христо Белчев за случилото се, но категорично отрича той и съпругата му да са докосвали физически учителката.

Мъжът подал сигнал на "горещия телефон“ в община Стара Загора, според който Весела Тодорова постоянно малтретирала второкласника.

Причината за ескалацията била случка от предишния ден, в която възпитателката не пуснала момченцето да пие вода. Когато на следващия ден жената отишла да вземе второкласника за занималня, класната му ръководителка заявила, че бащата "бил бесен“.

Малко по-късно нахлули родителите на детето, явно извикани по телефона, и започнали словесна и физическа саморазправа в учителката.

Жената споделя, че била заплашвана, че ще бъде убита.

"Върху мен се нахвърли и синът им. Всичко стана пред очите на децата и други външни хора. Бях стъписана. После бях обвинена, че съм била извадила и нож в клас“, споделя преподавателката.

Случката с ножа се разправя из цялото село. Директорът на училището Христо Белчев твърди, че не е виждал никакъв нож, не е видял физическа разпра между родителите и учителката.

Според него свадата станала през входа на учебното заведение, а не вътре. Видял само, че детето било депресирано и плачело.

Той потвърди, че бащата наистина е отишъл в сградата с определени намерения, но след като чул викове, директорът се намесил и не позволил скандалът да се разрасне.

Заради инцидентът е повикана и полиция.

Директорът на "Отец Паисий“ разказва, че няма претенции към работата на Тодорова като възпитател, но уважил молбата и да напусне работа.

Заради скандалът са подадени жалби и до полицията – както от страна на учителката, така и от страна на бащата на второкласника.

"Не помня да съм отказвала на Андрей да иде да пие вода. Възможно е, обаче, да не съм го чула. Те всички деца говорят накуп. Винаги съм казвала, че господ им е дал ръчички и те трябва да вдигат ръка, ако решат да поискат нещо в клас“, разказва учителката.

Жената се чувства унизена и загубила авторитета си като учител. По думите и няма как да се яви пред децата след инцидента.

"Мисля, че съм жертва на системата ни в образованието. Директорът веднага ме попита какво съм направила. Не ме защити, взе страната на ученика, защото те му носят пари за делигирания бюджет. Учител все ще си намери“, категорична бе Весела Тодорова.

От Регионалното управление по образование в Стара Загора днес са отишли на място. Назначена е комисия, която да провери случая, но първо ще се изчакат думите на полицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase