Снимка: Bulgaria On Air

Загиналите на пътя са част от черна статистика, която не спира да тегне над страната ни. Пътните инциденти сякаш са все повече, а безопасността все по-рядка. Нарушение на правилата, обаче, не извършват само шофьори, но и пешеходци.

За трета поредна година в България се провежда Европейски ден без загинали на пътя. Целта на инициативата е да се намалят смъртните случаи и тежките травми, получени при ПТП-та. В каузата се включиха всички полицаи и "Пътна полиция", както и TISPOL.

Това е и част от европейската седмица на мобилността, която се провежда от 16 до 22 септември.

Мария Ботева, която е инспектор от "Пътна полиция", сподели в ефира на Bulgaria ON AIR, че органите на реда получават подкрепа от много областни администрации, общински звена и медии. Много училища и детски градини също са съпричастни.

От полицията предлагат хората да комбинират транспортите и да се придвижват по най-безопасния начин. Ако смятат да говорят по телефона дълго време, да си наемат шофьор или да се движат с градски транспорт, така че да не попадат в ситуации да бъдат глобявани.

Въпреки патрулите на пътя обаче, хората продължават да извършват нарушения не само като шофьори, но и като пешеходци.

"Ние сме далеч от мисълта, че в този ден ще успеем да превъзпитаме всички. По-голямата част от хората, които спазват светофарите, го правят защото виждат патрулите на "Пътна полиция", коментира Мария Ботева.

На много места в страната ще има патрули, които ще помагат на пешеходците да минават през пешеходните пътеки и на опасните кръстовища, а в София от 10 ч. в Южния парк над 500 ученици ще бъдат обучени да оказват първа помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase