Снимка: архив, БулФото

Цените на доматите и дините през тази година са двойни спрямо миналата. Килограм оранжерийни домати на едро в момента се предлага по 2,05 лева при 1,19 лева в началото на септември 2017 г., което е с близо 73% повече на годишна база, отчитат последните данни на Министерството на земеделието.

По-скъпо се търгуват и полските домати – с близо 31 на сто за година, като в момента се продават по левче на борсите при 75 стотинки през 2017 г. На пазарите цената на качествени розови домати стига 5,50 лв. за килограм.

При дините ръстът в цените е още по-голям – със 133% за година – от 0,21 лв. за кг в началото на септември 2017 г. до 0,50 лв. през тази. С 58 на сто е увеличението при пъпешите. Миналата година килограмът е бил 0,77 лв., а през тази – 1,22 лв. Нагоре са и цените на прасковите, ако миналата есен те са се предлагали по 0,95 лв. за кг, то през тази вече са 1,42 лв. за кг на едро или с близо 50 на сто нагоре.

Зимнината тази година ще ни излезе по-солена и заради чушките. При тях поскъпването е с 18 на сто за година и на едро се продават по 1,10 зелените и 1,23 – червените. Килограм картофи върви по борсите по 0,55 лв., което е с близо 8 на сто повече спрямо миналата есен, показват още данните на земеделското министерство.

Единствено ябълките и гроздето се търгуват на по-ниска цена от миналогодишната – съответно с 26 и 10 на сто.

Цените са високи, защото вносът определя пазара у нас, коментира пред “Труд” Слави Трифонов, председател на Съюза на градинарите в България. От Полша доматите идват по 70 стотинки за килограм, а в търговските вериги се продават по 2,50 лв., посочи той. Това повлича и цените на родното производство и българските домати се предлагат на пазара по 3,50-4 лева, което е 4 пъти над себестойността им, твърди председателят на съюза. Много често на пъпеши от Гърция например пише, че са от Долни Дъбник.

Статистиката на земеделското министерство отчита сериозен ръст във вноса на плодове и зеленчуци. От януари до май в страната са внесени 141,9 хил. тона пресни зеленчуци и 122,2 хил. тона пресни плодове – респективно с 6,4% и 23,3% повече на годишна база.

Догодина ще е още по-скъпо

Нормално е тази година всички плодове и зеленчуци да са по-скъпи, защото ги няма. Догодина ще е още по-зле, заяви пред "Труд" Красимир Кичуков, зам. – председател на Управителния съвет на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция. По думите му за по-високите цени причините са няколко – от една страна климатичните промени, които пречат на лятното производство на открито на зеленчуци. Затова и тази година корнишоните са скъпи и ги няма, даде за пример Кичуков.

Другият фактор е липсата на работна ръка. Останаха само ромите да работят на полето, другите са 80-годишни баби, допълни той. Дори да се предлага по-висока надница, хора няма.

Третата причина е пренасищането на пазара. "Преди години продавахме замразени малини по 2,60-3,30 евро цена на доставка в Германия. Сега цената е едва 1,20 евро. При условие, че берачът иска 1,20 лв. на кг набран плод, как да предложим такава цена, при условие, че себестойността на продукта е 3,30-3,40 евро на кг", обясни заместник-председателят на асоциацията.

По думите му над 80% от плодовете и зеленчуците на пазара у нас са вносни. Решение на проблема, според него, е субсидиите да се дават на тон реализирана продукция, а не на декар, както е в момента.

С близо 31% нагоре е цената на хлебната пшеница тази година спрямо миналата, отчита земеделското министерство. Есента на 2017 г. тон се е продавал по 268 лева, а сега е 352 лева.

По-скъпото зърно вече се отрази на стойностите на брашното. В началото на септември средната цена на едро на брашно тип “500” за страната отбелязва повишение спрямо края на август.

По тържищата в страната цените на продукта са в широкия диапазон от 0,60 лв./кг във Враца до 1,07 лв./кг в София. Поскъпването на брашното вече се отразява и на хляба. В Пловдив цената на хляба се увеличи с 20%, а в Пазарджик – с 30 стотинки. Така 650 грама от най-масовия бял хляб и Добруджа, който досега се продаваше между 65 и 80 ст., вече се предлага по 85 ст. и левче.

Ще плащаме повече за парно, вода и газ от октомври

От “Булгаргаз” искат увеличение на природния газ за последното тримесечие на тази година с около 14 на сто. Вчера от регулатора обявиха в доклад, че подкрепят исканото от газовото дружество поскъпване. Въпреки че шефът на КЕВР Иван Иванов не се ангажира с колко процента точно ще се вдигнат праното и топлата вода, практиката показва, че поскъпването на газа с 10 на сто се отразява на цените на топлото с между 5 и 10%.

Последното увеличение на газа беше от 1 юли. Тогава “Булгаргаз” поиска повишение от над 18% на синьото гориво, а Комисията за енергийно и водно регулиране разреши 10,81%.

За потребителите това се отрази като топлинната енергия поскъпна със 7,33%, а токът – с 2%. Заради увеличените цени на ток, горива и храни националната статистика вече отчете най-високото поскъпване на живота у нас за последните няколко години – инфлацията достигна 3,5 на сто.

Коментари Напиши коментар

92

extremist

преди 3 години

ТИКВАТА ДА ВИ ОСИГУРИ РАБОТНА РЪКА, И ЕВТИН ЗАРЗАВАТ СЛЕД КАТО СТЕ СИ ГО ИЗБРАЛИ.

91

Анонимен

преди 3 години

мухобойко оставка вън недоразумение

90

Анонимен

преди 3 години

Не е скъпо, ние сме си бедни. Заплатите и пенсиите са смешни.