Архив: Булфото

Вече втори месец собствениците на местна ферма в град Болярово и техни съмишленици не допускат специалистите на БАБХ на територията на стопанството, като по този начин ги възпрепятстват да ликвидират огнището на заразата и да спрат разпространяването на инфекцията, се посочва в информацията.

Българската агенцията по безопасност на храните /БАБХ/ е изпратила писмо до главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с организираното противодействие срещу ветеринарните власти в града, където беше констатирана чума по дребните преживни животни през юли, съобщават от агенцията.

Още по темата

"Адекватните мерки налагат унищожаване на всички дребни преживни животни в обекта в Болярово, основно почистване и дезинфекция", обяснява изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев в писмо до главния прокурор и министъра на правосъдието Цецка Цачева.

От 18 юли 2018 г. - датата на опита за връчване на протокола, доказващ наличието на заболяване на животните, до днес на официалните ветеринарни лекари се отказва достъп до фермата и до животните по различни начини.

Това е едно от най-сериозните нарушения на Закона за ветеринарномедицинската дейност, водещо до невъзможност за гарантиране здравния статус на животните в страната и безопасността им за населението, мотивира се в писмото д-р Илиев.

Той моли да бъдат предприети действия, които да създадат възможност за прилагане на мерките за спиране на заразата. Също така настоява да се потърси административна и финансова отговорност от лицата, възпрепятстващи работата на ветеринарните власти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase