Снимка: Дойче веле

Ралф и Бернадет напускат пределите на родната си Германия и решават да се заселят в България, за да прекарат старините си на село. Могилище им се сторило като едно спокойно и приятно място, където двамата германци си купуват голяма вилаq на изгодна цена.

Представите за привидния рай, който уж откриват в страната ни, бързо са разбити. Ралф и Бернадет изобщо не се чувстват сигурни в дома си. Поставили са камери и алармени инсталации навсякъде заради крадци, измамници и изнудвачи.

"Тези хора, които обикалят и крадат не знаят какво друго да правят. Иначе не могат да преживяват. Хората тук бедни ли са? Бедни са. Много бедни!", споделя Ралф пред "Дойче веле".

Камерите работят деноношно, а семейството е изгубило доверието си в своите съселяни. Затова странят от всички и живеят изолирано, не говорят с никого, а и нямат желание. Ралф разказва, че от време на време поздравява някои от съселяните си, но повечето дори не му отвръщат. Двамата знаят само няколко български думи: Хляб, вода и Благодаря!

Съседите около тях – предимно англичани и германци, отдавна са се изселили от България заради огромното разочарование, което са преживели в страната ни.

А животът на Ралф и Бернадет става все по-скъп. Сметките не излизат, парите им не стигат за България, а какво остава за Германия.

"Как да живея с 900 евро, при положение, че и най-малкото жилище струва 400-500 евро? И това е само наемът! А ми трябват още пари за сметки, храна, кола, застраховки...", споделя Ралф.

Представяли си животът у нас по съвсем различен начин тук. В началото всичко било прекрасно – цените били изгодни, а и двамата били близо до морето. Вече, обаче, тук не им харесва, но няма и връщане назад към Германия.

Семейството е категорично - не желае да остане и в България. Чувстват се самотни и изолирани. Следващата им дестинация е Унгария.

Не всички чужденци, обаче, са недоволни от престоя си в страната ни. 76-годишната Ана Лекс от Щутгарт иска да обиколи Европа заедно със съпруга си на тяхната моторна лодка. Мъжът и, обаче, умира. В момента Ана живее в яхтеното пристанище на Варна. България и лодката са нейната нова родина.

"Хората тук все още имат време за приказки. Стоят си и си приказват. В Германия това не може да се случи, всички все бързат! Тук е друго. Пък и вижте колко е красиво – природата, морето...", споделя Ана Лекс.

Коментари Напиши коментар

452

Уф

преди 10 месеца

По живо по здраво! С питка, мед и сол!
Чий го дирят у България, като не разбират Балкански?
Робовладелци достатъчно, малко работяги!

451

Анонимен

преди 10 месеца

"Да пренебрегнем хейтърчетата, които още нищо не са направили в живота си освен плювни по блоговете и да си дойдем на думата."

Много ви е елементарен защитния механизъм щом в един форум с много анонимни като вас се пъчите с изстрадани знамения. Ако наистина бяхте постигнали нещо съществено в живота на дали щяхте да го пишете във форум с анонимни потребители и като анонимен. Много лесно сте ранима и уязвима. Опитвате се да прикриете слабост но не ви стигат параметрите. Пишете клишета.

450

Анонимен

преди 10 месеца

456
'Кой им е виновен на германците, като са темерути?'

То ние българите сме такава стока че сме надминали по темерутщина всички по света. Да сочим германците е просто смешно и неадекватно.