Снимка: Акция "Жълти стотинки

Клиниката по неонатология в УМБАЛ “Проф. Д-р Стоян Киркович” в Стара Загора получи днес два съвременни интензивни кувьоза. Дарението е събирано стотинка по стотинка от деца от цялата страна в рамките на Благотворителната акция "Жълти стотинки" – Деца помагат на деца.

Тя се провежда за единадесета година, като всяка година се избира град-столица на акцията. За 2018 година това е Стара Загора и УМБАЛ "Проф. Д-р Стоян Киркович" – АД.

Днес деца, участвали активно в кампанията, лично предадоха закупеното оборудване.

В Клиниката по неонатология на болницата се нуждаят от два съвременни интензивни кувьоза и два комплекта тръби за апаратите за изкуствена вентилация, а в Детска хирургия имат спешна нужда от преносим ехограф с трансдюсер за интраоперативна ехография на коремни органи, съвременен кувьоз, какъвто липсва за нуждите на оперираните бебета и перфузор. Със събраните до момента средства са закупени първите два кувьоза, а до края на годината продължава събирането на останалата сума, с която да се закупи другата необходима апаратура.

Надсловът "Деца помагат на деца" е същината на акцията – стотинките идват именно от децата. Всяко дете участва, като в специална, направена лично от него касичка събира монети, с които да помогне на друго дете и да върне усмивката на лицето му. Предавайки стотинките, всяко дете прави добро и връща здравето в живота на друго дете, негов приятел, посява семе на милосърдие и чистосърдечност. Вече традиционно в акцията участват цели детски градини и класове от училища.

Кампанията стартира през 2008 г. със събрани 4100 лв. Всяка година събраните средства се увеличават, като през миналата, юбилейна десета година, достигнаха 53 191,75 лв. След като от педиатриите обявиха какво им е необходимо, деца, участвали активно в кампанията, лично предадоха закупеното оборудване на Детските отделения на държавните болници в градовете столици за 2017 г. - Благоевград, Карлово, Смолян и Ловеч.

Средства се събират през цялата година. В Стара Загора касички за събиране на средства има постоянно в Медицинския факултет на Тракийски университет, където студентите изразиха готовност да се включат в инициативата, както и в книжарниците "Макси Микс". Следващото организирано предаване на даренията ще бъде на 6 декември – Деня на Свети Николай Чудотворец.

Те могат да бъдат превеждани по всяко време и директно по сметката на Сдружение „Съзидание 2012” в Банка ДСК, IBAN BG50STSA93000014652592, BIC STSABGSF.

Коментари Напиши коментар

14

анонимен

преди 7 месеца

Що за Държава? Депутатите си увеличават заплатите на всеки 3 месеца, живеят от кражби в охолство , а деца трябва да събират стотинки. Защо депутатите не си гласуваха по левче за глас ? Така с тези спестени по 10 лв. за глас можеше да се купят много кувьози.

13

съвет

преди 7 месеца

НЕ дарявайте за кувьози, ще ги ползват 12 годишни ром*ки докато народят по 10 ром*ски изчадия и вие трябва да им плащате помощи.

12

Редно е

преди 7 месеца

Сега политици да върнат парите на децата дето им окрали стотинките.