Снимка: архив Булфото

Инвестицията в недвижим имот е сериозна стъпка, която всеки от нас премисля добре, преди да се спре на конкретен имот. Във всеки град има предпочитани и не толкова предпочитани райони за покупка на жилище, като съответно и разликата в цените може да бъде фрапираща. В тазседмичната анкета на Imoti.net експерти обобщават тенденциите в София, Пловдив, Варна и Плевен:

Георги Ангелов - ИМОТИКОН, София

От години насам най-скъпите квартали разбира се са: Център, Иван Вазов и Лозенец, като от тях най-скъп е района около Докторски паметник. Това са кварталите, които са се наложили като най-предпочитани, защото клиентите ги смятат че са най-престижните места за живеене в София.

От гледна точна на кварталите, където цените на квадратен метър са най-ниски са съответно: Обеля, Модерно предградие и Орландовци. И тук тази тенденция не е от вчера. От много години това са най-малко предпочитаните квартали. Лично за мен това е наложено мнение.

Най-продаваните апартаменти си остават двустайните в новото строителство. Като се търси функционални такива и един от най-важните фактори и комуникативното място – лесното придвижване до възловите точки на София.

Людмила Стоянова - Виктория-БГ, Пловдив

Основните критерии за анализ на имот са местоположение, площ, брой помещения, етажност, изложение, тип строителство, инфраструктура, доходност. На база тези критерии са се обособили в определени места от кварталите зони с най-голямо търсене и съответно с най-високи цени.

За идеален център това са зоните около Градската градина, Главната, Бяла зона с цени 1100 - 1200 евро за кв.м, Център – в зоната на ВМИ, ВХВП, Пловдивски университет, магазин "Гранд" - 800 - 900 евро, за квартал "Кършияка" най-скъпа зона е около Новотела до църквата св. Иван Рилски – 790 - 850 евро за кв. м, в квартал "Смирненски" се обособи в последните три години е зоната около МОЛ Пловдив с обявени цени 730 - 800 евро за кв.м за ново и стари монолити 800 евро за кв.м.,в квартал "Тракия" - най-търсен от млади семейства, са зоните около Форума, новата Община, с цени 650 - 710 евро за ново строителство и панелно строителство 640 - 680 евро за кв.м., Квартал Христо Ботев е разделен на три подрайона Кючюк Париж, Въстаннически, Южен. С най-високи цени в подрайон Кючюк Париж е зоната около Събота пазар с цени за ново 650-690 евро за кв.м, за Въстаннически е новата община и Камела – цени за ново строителство 600 -630, стар монолит 650 - 660 евро за кв.м, панелни жилища 660 евро за тристайни, а двустайни панелни - 722 евро за кв.м , за "Южен" - имотите в зоната на магазини "Била" и "Триумф" с цени за ново строителство 550 - 600 евро кв.м, панелно строителство 650 евро за кв.м.

Кварталите с най- ниски цени са "Христо Ботев" - Южен ,защото е най-отдалечен от централната част на града и все още не са обособени зелени площи за парк, и магазините са недостатъчни, следван от "Смирненски" в зоната на комплекс "Орхидея"1- поради отдалеченост от централната градска част, в "Кършияка – в зоната близо до м-н "Кауфланд" в близост до промишлена и складова зона, в район"Тракия"- в зоните до околовръстното шосе поради отдалеченост от магазини и транспортни спирки.

Пламена Стоянова - The Home, Варна

Нараства броят на купувачите, които търсят имот за инвестиция. Масовото търсене за инвестиционен имот е за двустаен апартамент, на среден етаж, около 60 м2, за предпочитане обзаведен и готов за отдаване под наем, в районите с университети, а именно Център, Левски, както и всички райони в непосредствена близост на вече изброените.

Локацията е факторът, който винаги ще има най-сериозен принос при формирането на цените на имотите. Това е и причината за локация да се заплаща най-много. Едни от най-желаните, респективно най-скъпи квартали в града си остават всички централни райони, като Идеален Център, Общината, Нептун, Генерали, Гръцка махала, Спортна зала, ВИНС, Чаталджа, Червен площад, Окръжна болница. Съвсем естествено, в случай, че искаме да закупим имот с морска панорама, би следвало да разширим финансовата рамка и да се насочим към районите, които биха могли да ни гарантират такава, а именно: Евксиноград, Траката, местност Свети Никола.

Морската панорама обикновено е изискване, което имат купувачите търсейки имот за лично ползване, а не за инвестиция. Стандартното търсене за тристаен апартамент за лично ползване отново е на среден етаж, в сграда с добре поддържани общи части. Трите помещения са задължителни, когато става въпрос за имот, който търсим за себе си, а не за инвестиция. Квадратурата варира в зависимост от финансовата рамка на купувачите. Най-евтините квартали в рамките на града са съответно най-отдалечените от Център, а именно: Владиславово и Кайсиева градина. Към тях можем да причислим и квартал Аспарухово и Виница, където все още би могло да се закупи имот на атрактивни цени.

Ангел Иванов - Андромеда, Плевен

Специфично за град Плевен е неговото разположение, най-общо казано града се състои от голяма индустриална зона по протежение на целия град, два големи квартала (Дружба и Сторгозия) и градска част.

Двата най-големи квартала са съставени главно от панелни и ЕПК жилища, с добра инфраструктура и уредени от към удобства (училища, градски превоз, ТЕЦ и др.), което ги превръща в интересни за търсещите имот за собствено ползване, като на места цените се доближават до тези в градска част – 300 – 500 евро на кв.м. за най-търсените двустайни апартаменти.

В крайните жилищни сгради в кварталите цените са по-ниски, но в същото време се запазва интереса и при наличието на оферта на нормална пазарна цена, продажбата се извършва почти моментално.

Наблюдава се засилен интерес в района на Медицинския университет, който се налага като най-добра локация за инвестиционен интерес. Търсенето в градска част и централните райони е засилено и трайно се задържат цените, основно в рамките на 400 - 600 евро на кв.м, като има и изключения за имоти в добри сгради, с добра локация - при тях може да се постигне и доста по-добра цена.

В Източната част на града и идеалния център, (в който район се намира и Медицинския университет), търсенето е засилено, което естествено доведе и до търсене на парцели за строителство и появата на нови сгради. Офертни цени на ново строителство в района са между 500 - 600 Евро на кв.м., като има изключения от тези нива и в двете посоки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase