Снимка: Bulgaria ON AIR

Въпреки че се говори за все повече толерантност живеещите по морето все по-често протестират срещу онези туристи, които плажуват у нас без бански. Нудистките плажове значително намаляха, въпреки че официално не са забранени и да съществуват.

В нормативни документи на национално ниво няма забрана за това как да изглежда човек на плажа - с бански или без, пише "24 часа".

Във Варна вече са премахнати т.нар. евин и адамов плаж от очертанията на централния и накараха нудистите ходят на все по-закътани места.

Голи тела има предимно на юг от Бургас, където се намират девствени труднодостъпни кътчета, за да скрият мъже и жени от моралното порицание на преобладаващата част от българите.

Сред по-известните нудистки плажове е ивицата на къмпинг "Делфин", който е сред най-старите в България. Той обаче не е обособен специално за голи, но открай време се посещава от млади и стари без предразсъдъци.

Още по темата

Репутацията му на нудистки плаж датира от времето на соца, но в по-ново време закътаният плаж се насели с плажуващи с бански. Преди година на него се разгоря голяма битка между едните и другите, като стопанинът все страната на облечените. Спорът така и не намери решение и в крайна сметка плажът си остана смесен, но все пак с разграничителна зона между голите и тези с бански.

Сред посещаваните от нудисти плаж е и южният плаж в Слънчев бряг, но инцидентно. Там монокините са често срещано явление особено около баровските заведения. Чисто голи се срещат само около устието на река Хаджийска от другата страна на ивицата на станцията на Министерски съвет и вече не са толкова много както преди.

В минали години там нудистите в близост до депутатите бяха много и нагъсто, но ги поразчитиха от морализаторски съображения. През последните 2-3 години на широката ивица се събират малки групи голи хора, включително и чужденци.Преди десетина години е имало случай и народни избраници да прескачат от другата страна на реката без бански, но най-много за час, разказват нудисти.

Хората без бански има и накрая на южния плаж в Несебър, но са единични компании. Колкото по-дива и труднодостъпна е една ивица, толкова повече са нудистите. Затова преобладават на юг от Бургас. Пример за това е плажът Липите на юг от Синеморец, който е заобиколен от гора, а в отделни участъци до него се стига само по стръмни скали откъм морето с лодка. Същото е и с района около устието на река Велека, където плажът е труднодостъпен и в слабонаселен район.

Зона за нудисти се е обособила и на царския плаж между къмпинг "Златна рибка" и "Градина" край Созопол, има и на края на ивицата на плажа пред резиденция "Перла" на 3 км северно от Приморско.

Голи хора могат да се видят и на плажа Корал. Срещат се и на Иракли, който е обявен за природосъобразен туризъм и няма концесионер.

И в Бургас има нудисти, въпреки протестите на хората там. За да не се набиват на очи, се пекат на неохраняемия плаж към солниците в посока Сарафово.

Скоро в общинския съвет на Бургас се разгоря битка заради предложението на председателя на комисията по туризъм Живко Табаков за обособяване там на нудистки плаж. Това не се хареса на повечето, тъй като водело до допълнителни харчове за поставяне на огради между нудисти и хората с бански.

Два са нудистките плажа край Варна. Предпочитан е плажа на спирка "Почивка". Ивицата е малка и до нея се стига по стръмни стълби, но е любимо място дори за семейства. В северния край на Златни пясъци под бившия къмпинг "Панорама" плажът е изцяло нудистки, като дори има леко отдалечена гей зона. Плажът е охраняем, подходящ е за къмпинг и каравани и има нудитски бар. Извън тези два плажа има отделни посещавани места - малките заливчета под Галата, където брегът е скалист и каменист. Така е и до местността Фичоза.

Нудисти могат да се открият и на скалите край Камен Бряг и Тюленово, тъй като там плажна ивица няма. Плажната ивица между Крапец и Дуранкулаг е огромна и се срещат плажуващи без бански.Най-просторно място за нудисти е и Кара дере - най-южната местност по Варненското черноморие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase