Снимка: архив, Булфото

Поне 30 000 жени горят с втората пенсия. Причината за това е, че първите, които ще имат право да се възползват от преференциите на частните фондове през 2021 г. ще бъдат от нежния пол, съобщава "Монитор".

Средно годишно у нас се пенсионират по 90 000 души, като половината са жени. Тези от тях обаче, които са се осигурявали на средния доход в индивидуалната си партида ще имат натрупани 7874,42 лв., става ясно от изчисленията на социалното министерство.

Още по темата

Сумата ще бъде по-малка, от необходимата за получаване на пожизнена втора пенсия, защото периодът на внасяне във фонда е бил по-кратък. Това е така, защото месечният размер на сумата, на която имат право, ще бъде по-малка от 20% от минималния размер на пенсията. Вместо това ако натрупаната партида не позволява изплащането на този размер, ще има възможност да се сключи договор за разсрочено плащане за период от 5, 10 или 15 години, обясни социалният министър Бисер Петков.

При него месечната вноска може да е между 20 и 100 % от размера на минималната пенсия. Това означава, че тези, които изберат да получават втората си пенсия разсрочено в рамките на 10г. месечно ще вземат по 76,93 лв. Ако по време на разсроченото плащане човекът умре, наследниците му получават остатъка. Тези пък, чиято партида не надхвърля трикратния размер на минималната пенсия ще могат да я получат накуп. Чак през 2024г. новите пенсионери ще могат да получават втора пожизнена пенсия в размер на 60.60 лв.

При тях натрупаният капитал в индивидуалната им партида ще бъде 10 810,92 лв. Промените в Кодекса са социално осигуряване, които предлага министър Бисер Петков пък предвиждат пенсионните дружества да бъдат задължени да гарантират минимален размер на допълнителната пенсия, който ще се изчислява на базата на реално събраните осигуровки по партидата.

Ако доходността е положителна, размерът щял да бъде по-голям, допълни ресорният министър. За целта ще се подписва пенсионен договор с фонда, в който ще се определя начинът на плащане и гарантираната минимална сума. С измененията се предвижда да имаме право да получим сумата от частните фондове 1 г. преди навършване на пенсионна възраст, а не както беше до сега 5 години по-рано.

Коментари Напиши коментар

147

До БеСеПарите

преди 7 месеца

Къде са тези,които ОГРАБИХА всичко ? СЕГА те да ОТГОВАРЯТ за ЗАГИВАНЕТО на НАЦИЯТА !Да не се крият като мишки сега,ами да ги вкарат в затвора и да им конфискуват всичко в полза на държавата !От БСП да изкарат списъците с имената на всички,които са крали и ограбвали фондове,спестявания на хората,труда на работещите,правили незаконни сделки,.....Вие не разбрахте ли,че ДОКАТО не вкарате хората в затвора,които ОГРАБИХА България,а това са ваши хора,във България няма да има кой да работи ! ДЕЙСТВАЙТЕ

146

Анонимен

преди 7 месеца

До Арту
Лично при мен се получи така! След прехвърляне вноските в НОИ пенсията ми се увелици с около 120 лв.
Куриозът в цялата схема е,че две е по-малко от едно и тъй като няма как да е вярно,значи ни мамят!

145

Така,така

преди 7 месеца

Така,така,тъй-като и накрая НИЩО ! ЛЪЖАТ ни за заплатите и пенсиите ! Тези,които ги определят,КОЛКО време ще живеят с тези пенсии и заплати,ако на нямат други доходи ? Ама повечето хора НЯМАТ други доходи,освен заплатата си или пенсията си !