Снимка: архив, Булфото

Видео 03.08.2018

Сметката: Бедните в България все по-бедни, богатите – все по-богати

1/3 от домакинствата - или малко над 2 млн. души живеят с доходи, които са под линията на бедност от 321 лв. Това показва последното проучване на КНСБ за издръжката на живот.

На едно четиричленно семейство на месец са необходими 2361 лв. - по 590 лв. на човек в домакинството. В същото време разликата между бедни и богати се увеличава все повече.

Още по темата

"Ситуацията е много обезпокоителна, въпреки че тенденцията показва ръст на доходите. Икономиката се движи добре. Около 75% от всички домакинства получават доход, по-нисък от нужните средства за нормален живот. Ако погледнем по региони - диференциацията е огромна. Различката между София и по-малките градове се увеличава", категоричен бе Любомир Костов от КНСБ пред Bulgaria ON AIR.

По думите му има много хора, на които нетното възнаграждение е по-ниско от линията на бедност.

"Бедните стават все по-бедни, а богатите - по-богати. Работещите бедни също се увеличават с всяка година. Среднта работна заплата в Македония е 2 евро по-ниска от нашата, в Сърбия пък се похвалиха, че вече са надминали доходите в България. На всичкото отгоре тежестта на разходите за отопление, храна и горива се увеличават", подчерта Костов.

Мнението на икономиста проф. Гарабед Минасян е, че в България е най-голямото социално разслоение в цялата европейска общност.

"Трябва да се попитаме защо сме бедни, защо има разделение. Какво ни пречи да сме като хората в Западна Европа? Има ясно разграничение между два вида оценки - едните са на правителството, другите са на неправителствени организации. Липсва комуникацията между управляващи и общество", настоя професорът.

Икономистът е категоричен, че икономическият растеж у нас е не такъв, какъвто трябва да бъде, за да достигнем по доходи Западна Европа.

Коментари Напиши коментар

265

Сами си го туриха

преди 9 месеца

Ако всички бяхме богати щяхме ли да сме намръщени и нервни и депресирани не нямаше. Парите правят спокойствие то ако цял народ е беден ще има кражби убийства трепане изнасилване. То всеки ден има това е доказателство че народа е супер беден. А богатите те не могат да са спокойни защото всички други са бедни и те немогат да живеят спокойно защото ще има трепане на бизнесмен и ще бъде захвърлен в барата.

264

ГРОБ

преди 9 месеца

До ГЕРБ forever

Ти луд ли си ?!? Ментално непълноценен! Не, ти наистина си изтърван от психото!

263

анонимен

преди 9 месеца

До 252
Много си заблуден драги! Сегашните богати не са хора на "умствения труд", а са мутри неграмотни и са днешните работодатели! Те прибират почти цялата печалба, а на тези които я изкарват, остават само трохи!