Снимка: Bulgaria On Air

Видео 25.07.2018

Мобилно приложение за долекарска помощ - инициатива на Съюза на българските спасители

Все по-често ставаме свидетели на природни бедствия и аварии. Има хора, които правят всичко възможно да са в полза на останалите и да помагат на изпадналите в беда. Това правят доброволци, които са част от Съюза на българските спасители.

"Често сме помагали в бедствия и аварии - пожари, наводнения и всякакви други. Най-често работим в района на Благоевград, понеже сме от град Сандански. Опитваме се да бъдем полезни на обществото при някакви инциденти", уточни в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Костадин Карамитов - председател на Съюза на българските спасители.

По думите му, когато хората изпаднат в бедствие, те се панират и не знаят точно какво да правят, затова им трябва помощ.

Към момента 75 доброволци за цяла България са част от сдружението. В момента чрез различни кампании и видеоклипове Сдружението на спасителите се опитва да създаде приложение, което би могло да бъде полезно при ситуации, подобни на водното бедствие в Тетевен и дори огромните пожари в Гърция. Как може да помогне?

"Насочено е в помощ на гражданите. Не искаме да заменим 112, а напротив. Тук то може да се включи след като сигналът е подаден на 112, да подаде и сигнал през приложението, а лекар или спасител, който е наблизо, да се притече на помощ. Така можем да спасим човешки живот. В момента в България все още не е приет закон за подобна дейност.", заяви Костадин Карамитов.

Коментари Напиши коментар

2

az

преди 11 месеца

ми не го видяхме този комплект за до лекарска помощ? То си има задължителен минимум, но който иска да си го закупи поне да знае как и какво да търси...Много малко време му отделиха...претупаха го...

1

Анонимен

преди 11 месеца

Панират :D Тва да не са кашкавалчета бе?
Иначе хубаво разбира се, дано да стане.