Национален протест на ловци на трюфели в Русе - близо хиляда души от цялата страна се обявиха против въведената тримесечна забрана да се събират трюфели. Заповедта е издадена от всички горски управления и е свързана с евентуална зараза от африканска чума по свинете, предава Bulgaria ON AIR.

Ловците на трюфели искат отмяна на забраната, в противен случай излизат на протест пред Народното събрание.

Протестиращите са категорични, че забраната е дискриминационна, тъй като касае само ловците на трюфели. Те недоумяват защо забраната се въвежда, след като африканската чума по свинете не е навлязла в България.

Забраната удря сериозно по бранша, тъй като сега е сезонът на деликатесните гъби. Без препитание остават семействата на десетки хиляди трюфелджии в страната. Те настояват и за закон за събирането на трюфели.

От Регионалното управление по горите обясниха, че става дума за временна забрана, която важи за период от три месеца, а решението за рестриктивната мярка е взето на национално ниво.
 

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 2 години

Тия "председатели" на ловците на трюфели да си платят дяволъка, тоест данъци разрешителни и всичко останало със задна дата-10 години назад и чак тогава да блеят по площадите.

21

Активист на БКП

преди 2 години

Събирачите на трюфели плащат ли данъци ? Не ! Когато дойдем на власт ще ги обложим със 70 % данък ! Трюфелите са на държавата и тя трябва да печели от тях !!!

20

До 11

преди 2 години

Ти какво завиждаш ли им. За това че искат да са независими и да не слугуват на някой търтей. Както навярно правиш ти. Какво ти пречат. Това че вземат нещо което може и ти да вземеш ако имаш акъла да го намериш. Бачкай си там и се радвай че си измамил работодателя си като си си тръгнал 10 минути по рано от работа.