Снимка: Булфото

Стараем се да ограничим заболяването от чума в малък регион, така че да не може да бъде засегната цялата страна. Това каза изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните инж. Дамян Илиев по време на извънреден брифинг във връзка с чумата по дребно преживните животни.

"Не можем да дадем гаранция. Това са стъпките, които трябва да се предприемат, за да не се случи повече. Една от най-големите лаборатории в света преди десетина години работи с вируси и изпусна вирус", отбеляза той.

Още по темата

"Излезе вирус и евтаназираха не искам да кажа какъв брой животни на територията на Англия. Даваме гаранция, ако всичко се изпълнява, както разпореждаме. Ако някой иска да се разшири заболяването, е друг разговор", каза инж. Илиев, цитиран от "Фокус".

"Нашата агенция е компетентният орган, който дава гаранциите на страните, които търгуват с България. Действията ни трябва да са според правилата на СЗО, където 180 страни са приели правила, които засягат всичките действия, изследвания и всичко, което ни е гарантирано", каза инж. Илиев.

По думите му, когато една страна каже, че има определено заболяване или няма, означава, че има надзор над животните, а когато страните имат някакво съмнение за заболяване, те спазват такива стъпки, които са договорени между всички 180.

Инж. Илиев отбеляза, че отговорността на България е много по-голяма отколкото на другите страни, защото сме гранична страна. Според него става опасно да си позволим карантириране, защото вирусът може да излезе и да зарази други и няма да се дадат гаранции за достатъчни мерки.

"Ваксина има – жива ваксина. Такива ваксини на територията на ЕС са забранени. Със специално разрешение могат да се слагат. Ако сложим такава ваксина и създадем един предполагаем пръстен за животни с антитела и неболедуващи от чума, рискът е, че под тази ваксинация вирусът си стои. Поради тази причина икономическите санкции са две години минимум за страна, която употребява жива ваксина на територията си. Обикновено санкциите са по цялата територия, защото се счита, че контролът няма да е достатъчен", каза инж. Илиев.

По думите му, ако тази жива ваксина се постави само по линията на засегнатите райони санкциите върху тях ще бъдат същите, но ще бъдат за дълъг период.

"Сега – санкциите ще бъдат до Нова година", каза инж. Дамян Илиев.

"Ако министър Румен Порожанов ми поиска оставката, веднага ще я подам", посочи още Илиев. На въпрос как ще коментира думите на министър Румен Порожанов, че БАБХ не е информирала достатъчно добре хората, инж. Илиев отговори: "Прав е".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase