Снимка: Reuters, архив

22-годишен молдовец и негов съучастник са авторите на крупния обир от взривения банкомат на 7 юли в Пловдив.

Още по темата
Сумата, която са задигнали, е 215 хил. лв. От нея са възстановени 88 хил. лв., останалите 127 хил. лв. ги няма. Това оповести главният секретар на МВР Младен Маринов.

Той уточни, че групата има отношение и към опита за грабеж в "Люлин". Използвали са същите способи и същия автомобил, уточни Маринов.

Заловен е единият от извършителите, другият вече е избягал в чужбина. Маринов обясни, че чужденците са влезли у нас на 17 юни, пребивавали са във Варна, Бургас и София.

"Те мигрират, обират бързо и напускат. Това ги прави трудни за задържане. Действат конспиративно, използвайки крадения автомобил, с който се движат", посочи Маринов, цитиран от "24 часа".

По думите му, благодарение на видеонаблюдението, изградено в Бургас, Пловдив и София, разследващите са успели да ги идентифицират.

"Немалка част от парите са възстановени, другите са сменени в чейндж бюра, доста банкомати са обгорени при взрива", сподели наблюдаващият прокурор Румяна Калеева.

"Задържаният е криминално проявен за кражби в родината си. Групата имала афинитет към банкомати", заяви гл. комисар Христо Терзийски и припомни за подобни случаи преди 3 години в пловдивските села Ръжево Конаре и Устина.

По думите му, Пловдив е лесен за плячка, тъй като има достъп до магистрала.

"Чрез камерите установихме автомобила с крадени номера, с който са се движили молдовците. Табелите са били отнети същата вечер в близост до банков клон в "Тракия".

Залавянето на автомобила е станало в бургаския квартал "Славейков". В този момент апашите са се опитвали да заличат следи, като са закарали колата на автомивка. В колата е пътувало и момиче от Молдова, но то нямало участие в кражбата.

Групата няма установени контакти в България, пребивавали са за кратко в София, Варна и Бургас. Не е ясно дали са знаели, че в банкомата има такава голяма сума или са действали на случаен принцип.

Заловеният е в ареста за 72 часа. Предстои в петък да бъде искано от съда мярката да бъде удължена за постоянно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase