Архив: Булфото

Повече от 1700 чужденци са наети от туристическия бранш по Северното Черноморие през това лято, съобщи днес директорът на Регионалната служба по заетостта във Варна Божидар Михайлов. По думите му около 90 на сто от тях са от Украйна. Останалите са от Молдова, Беларус, Грузия и Русия.

Голяма част от чужденците са студенти, допълни Михайлов. Той уточни, че те са наети на изпълнителски позиции - най-вече камериери и сервитьори. Заплащането им е около 500-600 лева, работодателите им осигуряват храната и нощуването.

Разрешенията за престоя на чуждестранните работници са за 90 дни, но има опция, при желание на работодателя, да останат и по 9 месеца, разясни Михайлов.

Той допълни, че през тази година в региона по проекти на социалните партньори през курсове за квалификация и преквалификация са преминали около 900 българи. Обученията са били най-вече за туристическия сектор.

В момента във Варна има обявени над 500 свободни работни места, каза още Михайлов. По думите му освен в обслужващата сфера, започва търсенето и на кадри за училищата, съобщава БТА.

 

Коментари Напиши коментар

156

от пусия

преди 10 месеца

Тези минуси са от поддръжниците на Саждьо!Ура!

155

Днес.утре

преди 10 месеца

Остава да си наемат лекар,зъболекар,строител, автомонтьор,машиностроител и тн.нашите работодатели за 500-600 лв.
Смешници.....

154

Бай

преди 10 месеца

Евтината работна ръка е признак за ниско качество, господа съмозвани хотилиери. 90% от Българските бизнесмени нямат елементарни икономически познания.....