Снимка: Bulgaria On Air

В КЕВР гласуваха поскъпването на тока и парното от 1 юли. Увеличението се налага поради увеличението на цената на природния газ от 29 юни.

Миналата седмица Корнелия Нинова и левицата поискаха пердсрочното освобождаване на председателят на Комисията Иван Иванов, което ще се гледа днес в Народното събрание.

Междувременно пък омбудсманът Мая Манолова внесе иск в прокуратурата срещу скока в цените. Конституционният съд отхвърли възможността граждани да обжалват решенията на регулатора за цените на тока и газа. Делото беше образувано през март по искане на омбудсмана.

Икономистът Владимир Каролев заяви в предаването "България сутрин" по Bulgaria On Air, че подобно искане физически лица да могат да обжалват решения на регулатор е абсурдно. А заедно с енергиния експерт проф. Атанас Тасев се съгласиха, че няма основание да се иска оставката на председателя на КЕВР. 

Още по темата

"Регулаторът определя пределните цени, максималната цена, над която не може да продавате. Той не определя цената", обясни проф. Тасев.

Той беше категоричен, че КЕВР е действала много рестриктивно, а резултатът е заведени арбитражни дела срещу държавата. Енергийният експерт допълни също, че сега увеличенията са малки, с няколко лева, които обаче за някои хора са проблем.

По думите му основният проблем на всички правителства на прехода е, че не са успели да решат "основния проблем на държавата – политиката на доходите". И допълни, че в момента увеличенията са малки, с няколко лева, които, обаче, за някои хора са проблем.

Ако доходите на хората бяха по-високи, въобще нямаше да говорим за това", категоричен беше проф. Атанас Тасев
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase